Android 14 je sada dostupan na Pixel telefonima

Ove godine tri glavna fokusa su prilagodljivost, kontrola i dostupnost.

PCPress.rs Image

Integracija generativne veštačke inteligencije

Dan koji su mnogi korisnici Android-a dugo čekali je napokon stigao. Google je objavio javnu verziju Android 14 operativnog sistema. Kao i obično, korisnici Pixel uređaja će moći prvi da preuzmu novu verziju operativnog sistema na podržanim modelima. Tu se podrazumevaju Pixel 4a i noviji modeli. Android 14 operativni sistem će biti dostupan kasnije ove godine na uređajima kao što su Samsung Galaxy, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo i Xiaomi.

Glavni fokus ovog puta je na povećanju mogućnosti prilagođavanja ili personalizacije. Moći ćete da birate birati između različitih šablona za ekran zaključavanja. Postoji opcija za dodavanje novih prečica (kao što su čitač QR koda ili Google Home aplikacija) na ekran zaključavanja radi brzog pristupa. Takođe biće lakše menjati pozadinske slike.

Sada ćete imati više načina za prilagođavanje pozadinske slike zahvaljujući dodatku generativnih AI sposobnosti. Izaberite određenu tekstualnu strukturu i AI će zatum stvoriti odgovarajuću sliku. Ova funkcija prvo stiže na Pixel 8 i Pixel 8 Pro modele. Takođe, Google uvodi podršku za Ultra HDR slike i monohromatsku temu.

Pročitajte i:  Google Pixel 8A u svim bojama  

Google uvodi veću kontrolu za podatke korisnika

Takođe, stižu nove nadogradnje u vezi sa dostupnošću. Nove funkcije uključuju nelinearno skaliranje veličine fonta kako bi određeni delovi teksta bili lakši za čitanje. Tu je i Quick Setting opcija za veličinu fonta. Google tvrdi da je poboljšao opcije za uvećanje i učinio ih intuitivnijim dodavanjem funkcija poput mogućnosti zumiranja pomoću gestova samo za određene aplikacije.

Kompanija navodi da je poboljšala funkcionalnosti koje se odnose na slušne aparate odnosno na bolja iskustva za korisnike koji koriste slušne aparate. Google je uveo bljeskajuća obaveštenja koja osvetljavaju ekran uređaja ili LED kameru kada korisnici dobiju obaveštenje koje treba da pregledaju.

Google takođe želi da se podaci korisnika bolje kontrolišu sa novim Android-om 14. Health Connect je sada deo operativnog sistema i pomaže u upravljanju privatnošću u vezi sa aplikacijama za zdravlje, fitness i wellness. Google tvrdi da su takvi podaci enkriptovani na vašem uređaju. Nakon što instalirate Android 14, trebalo bi da bolje razumete kako se vaši podaci koriste od strane aplikacija koje zahtevaju pristup tim podacima, zahvaljujući novim funkcijama za deljenje podataka.

Pročitajte i:  Google u 2023. godini prodao 10 miliona Pixel telefona

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,