Android 14 zvanično objavljen za Pixel telefone

Android 14 je zvanično predstavljen zajedno sa novim Pixel telefonom. Ovaj OS podržava Pixel uređaje, počev od Pixel 4a (5G), preko svih varijanti Pixel 5, 6 i 7 telefona, uključujući i Fold i Tablet uređaje.

Jedan od noviteta koji će se odmah primetiti je prilagodljivi home ekran. Korisnici sada mogu da biraju između nekoliko različitih dizajna satova na lock screen-u, kao i da podese prečice do dve aplikacije na dnu zaključanog ekrana.

Na Pixel 8 telefonima postoji ugrađeni text-to-image kreator wallpaper-a. Na raspolaganju je i nova monohromatska tema, redizajnirani indikator punjenja baterije u status bar-u, kao i mogućnost da kao deo notifikacije zasvetle ekran i/ili blic. Takođe, sada postoji i podrška za Ultra HDR fotografije, Health Connect opcija za deljenje podataka između fitnes aplikacija, kao i lako dostupna opcija za aktiviranje telefona kao PC kamere.

PCPress.rs Image

Ipak, postoje i neke promene skrivene od pogleda korisnika. Google se potrudio da Android učini efikasnijim, tako što je promenio način kako OS upravlja aplikacijama u pozadini, što bi u praksi trebalo da donese nešto dužu autonomiju baterije. Poboljšana je i podrška za velike ekrane, na koje bi aplikacije trebale da se bolje adaptiraju. Unapređena je sigurnost, pa na Android 14 neće moći da se instaliraju starije aplikacije namenjene za Android 5.1 i ranije verzije OS-a. Pored toga, prilikom unosa PIN-a isključena je animacija, pa će nekom sa strane biti teže da ga otkrije. Takođe, ukoliko je PIN duži od šest cifara moguće je isključiti OK dugme, što znači da će se uređaj otključati odmah nakon unosa poslednjeg broja.

Pročitajte i:  realme 12 Pro: Harmonija stila i performansi

Podaci su na ovo OS-u bolje zaštićeni. Ako neka treća kompanija posle nekog vremena odluči da promeni svoje polise i možda poželi da proda vaše podatke marketarima ili bilo kome druge, Android 14 će na mesečnom nivou obaveštavati korisnike o aplikacijama koje su promenile svoje navike o deljenju podataka…

Pored Pixel telefona i mnogi drugi uređaji će dobiti Android 14 update, ali se za sada ne zna kada će se to desiti. Očekivano je da na većini podržanih modela, ova verzija Android-a bude dostupna do sredine 2024. godine.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,