Android na PC-ju

Uz Android‑x86 projekat, Android programi mogu da se izvršavaju na PC hardveru. Može li takav rad da bude komforan i zašto biste uopšte želeli da se time bavite?

Tesla

Operativni sistem Android stekao je veliku popularnost, između ostalog, i zbog brzine kojom se korisnici privikavaju na nov način korišćenja.

Ispostavilo se da razlika između korisničkog interfejsa uobičajenog za računare (miš i tastatura) i ekrana osetljivog na dodir i nije tako nepremostiva. Android OS se tako, osim na mobilnim telefonima i tabletima, našao i u novijim automobilima, pametnim satovima, kućnim uređajima poput televizora pa čak i u „pametnim“ frižiderima.

Na PC računarima i konzolama za igre Android još uvek „probija led“ jer na njegovim suparnicima rade specijalizovane aplikacije i moćne i zahtevne video‑igre.

Glavna prednost laptopova i netbook‑ova jeste poznato Windows okruženje u malom, mobilnom pakovanju pa često korisnici i ne razmišljaju o nabavci ovih uređaja sa Android ili Linux operativnim sistemima. Ponuda prenosivih računara sa Androidom, doduše, može zagolicati maštu i znatiželju kako izgleda najpopularniji mobilni operativni sistem na PC prenosivom ili desktop računaru.

Emulirajte ga…

Zahvaljujući open source Android‑x86 projektu postoji jednostavan i nimalo zahtevan način kojim je moguće isprobati Android okruženje na PC računaru. Reč je o projektu nekolicine programera čija je namera portovanje operativnog sistema Android na računare sa AMD i Intel x86 procesorima. Iako prvenstveno razvijan za primenu na netbook‑ovima i ultramobilnim računarima (poput ASUS‑ovog Eee modela), može se isprobati i na klasičnom desktop PC‑ju.

Dostupne su poznate aplikacije, pa čak i ona za telefoniranje
Dostupne su poznate aplikacije, pa čak i ona za telefoniranje
Rad na Android PC-ju može da bude udoban, ali ne računajte na potpunu kompatibilnost
Rad na Android PC-ju može da bude udoban, ali ne računajte na potpunu kompatibilnost
Fizička tastatura za srpski nije raspoloživa, pa treba izabrati neku sličnu
Fizička tastatura za srpski nije raspoloživa, pa treba izabrati neku sličnu

Sa zvaničnog sajta grupacije (www.android‑x86.org) možete da preuzmete ISO fajl aktuelne, druge stabilne KitKat verzije oznake 4.4‑r2, koji treba narezati na CD ili upisati na flash memoriju odgovarajućim programom (na primer Unetbootin). Računar startujete s narezanog CD‑a ili flash memorije, pa na prvom ekranu izaberete način startovanja. Pre instalacije moguće je pokrenuti OS u Live mod‑u i tako proveriti da li uopšte radi na postojećoj konfiguraciji. Treba napomenuti da je Android x86 softver u stalnom razvoju i da nivo kompatibilnosti sa hardverom nije baš na zavidnom nivou, što je donekle poboljšano aktuelnom verzijom. Na primer, na prethodnim izdanjima postojao je problem u prepoznavanju hardvera za emitovanje zvuka.

Prilikom startovanja pojaviće se  Android logotip koji će se za vreme učitavanja presijavati. Ukoliko je hardver na PC‑ju podržan, pojaviće se poznata polja za izbor jezika, Wi‑Fi mreže i unos Google naloga i šifre. Nakon toga pojavljuje se Android 4.4.4 zelena radna površina s prvim napomenama o mogućnostima otvaranja dodatnih prozora. Potrebno je još proveriti da li hardver za emitovanje zvuka radi (najjednostavnije YouTube aplikacijom) nakon čega treba odlučiti šta ćete raditi sa ovim konceptom. Akcije u Live mod‑u se ne pamte tako da je instalacija neophodna za „ozbiljnije“ korišćenje Androida na PC‑ju. Prilikom startovanja sa CD‑a ili flash memorije odabraćete opciju instalacije a prvo pitanje je na kojoj particiji instalirati OS.

Osim particija hard‑diska moguće je odabrati i drugu USB memoriju, što može povećati upotrebnu vrednost čitavog koncepta. Flash memorija sa instaliranim Androidom pamtiće sve promene i instalacije, a moguće je prenositi je i pokretati na drugom kompatibilnom računaru bez ikakvih podešavanja. Instalacija će pitati da li treba formatirati particiju (nije neophodno), pri čemu Linux particija neće biti vidljiva iz Windows‑a.

U slučaju instalacije na particiju hard‑diska treba izbeći fat32 jer se promene prilikom korišćenja neće čuvati (kao u Live mod‑u). Na pitanje o  Grub instalaciji startnog menadžera i Read‑write opciji odgovorite potvrdno, nakon čega treba odabrati najveću ponuđenu veličinu data.img fajla. Sledi odabir jezika, Wi‑Fi mreže i Google naloga. U zavisnosti od drajvera u distribuciji, moguće je da će Internet konekcija biti dostupna i preko mrežne LAN kartice. Jedino neophodno podešavanje jeste odabir fizičke tastature. U podešavanjima, u opciji Jezik unosa fizička srpska tastatura nije dostupna, tako da treba odabrati neku sličnu.

Šta (ni)je kompatibilno

Ovako instaliran sistem ponašaće se kao da ima internu memoriju veličine 2 GB, prostor na flash memoriji na kojoj je instaliran (koju će prepoznati kao USB) videće kao eksternu a registrovaće i druge povezane USB memorije. Valja napomenuti da rad celokupnog sistema zavisi od kvaliteta i brzine USB memorije na koju je instaliran. Android x86 može se pokrenuti i kao virtuelna mašina pri čemu se čini da je to jednostavnije uraditi sa VMware Player‑om. Sa Google Play‑a mogu se preuzimati i instalirati aplikacije, ali ne treba računati na visok nivo kompatibilnosti. Neke „uobičajene“ aplikacije kao što su Firefox, YouTube, WPS Office, FileManager HD i MX Player (potrebno odabrati softversko dekodiranje) rade bez problema.

Korišćenje Androida na PC‑ju interesantno je (i) zbog udobnosti koju pruža veći ekran kao kod tableta povezanog HDMI kablom na HD televizor. Bez obzira na interesantnu crtu ovog koncepta, teško je zamisliti da će korisnici uobičajenih netbook (laptop) / Windows konfiguracija promeniti svoje navike. S druge strane, u situacijama gde je legalnost softvera na ispitu (ugostiteljski objekti, igraonice…), moguće je koristiti Android‑x86 rešenje za emitovanje muzike ili surfovanje Internetom. Druga je priča da li će s vremenom Android na PC‑ju pronaći mesto u kancelarijskoj ili kućnoj primeni. Mali dokaz upotrebljivosti ove platforme jeste i ovaj tekst koji je pisan u WPS Office‑u na MSI U135DX netbook‑u sa Android OS‑om.

Jovan Mirović

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,