Data centri 2024

Android Q i otključavanje uređaja uz pomoć lica

Četvrta verzija Android Q beta varijante za developere u meniju za podešavanja ima i novu opciju za autentifikaciju uz pomoć skeniranja lica, što ukazuje na to da Google planira da u operativni sistem uključi opciju zahvaljujući kojoj bi se telefoni otključavali na taj način.

PCPress.rs Image

To znači da će korisnici sa novom opcijom operativnog sistema dobiti mogućnost da uz pomoć sopstvenog lica štite bezbednost uređaja, ulaze na aplikacije, vrše online uplate, slično kao u okviru konkurentske Face ID tehnologije kompanije Apple. Opcija za skeniranje lica mogla je da se vidi i u ranijim verzijama Android operativnog sistema, ali samo ako su proizvođači bili voljni da je dodaju u svoje uređaje.

Budući da je svaki proizvođač funkciju implementirao na različite načine rezultati su bili nedosledni, pa je na nekim uređajima bezbednosna funkcija mogla da se zaobiđe uz pomoć snimka lica vlasnika telefona. Android Q podrška za autentifikaciju uz pomoć lica bi to trebalo da promeni, te stabilizuje rezultate, a uređaji će morati da imaju hardver koji je neophodan za ovu opciju kako bi funkcija bila podržana na njihovim uređajima, što ukazuje na to da je softver napredniji od dosadašnjih verzija koje su bile u vezi sa skeniranjem lica.

Pročitajte i:  Apple se bori protiv kazne od 2 milijarde dolara

PCPress.rs Image

Pored bolje funkcionalnosti Android ovom funkcijom stiče i prednost u odnosu na Apple Face ID tehnologiju koja se prvi put pojavila 2017. godine u okviru iPhone X uređaja. Android Q bi trebalo da se pojavi krajem leta 2019, pa ostaje da se vidi hoće li sa sobom doneti i nove i naprednije mere bezbednosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,