Android Q možda će imati dark temu i desktop mod

Android Pie još uvek nije dovoljno zaživeo, a Google aktivno radi na njegovom nasledniku. Jedna od ranih beta verzija novog Android-a Q (Quiche? Queso?) pokazuje da će ovaj sistem imati dark temu. To će možda pomoći da korisnici telefona sa OLED ekranima uštede na bateriji, dok će ostali korisnici dobiti temu koja im neće obasjavati lice dok gledaju u ekran tokom noći. Pominje se i opcija forsiranja dark moda na aplikacijama koje ga ne podržavaju nativno.

PCPress.rs Image

Među developer opcijama nalazi se i „Force experimental desktop mode on secondary displays“, koja bi mogla da bude nešto slično kao Samsung Dex način prikaza. To ne znači da će ona biti implementirana i u finalnoj verziji (uostalom ni u trenutnoj verziji nije aktivna), ali ako ništa drugo, jasno je da Google razmišlja o njoj.

Većina drugih elemenata u trenutnom build-u predstavlja male izmene, a među većim možemo da svrstamo one vezane za privatnost. Slično kao kod iOS-a, korisnici će moći da limitiraju pristup lokaciji i ostalim osetljivim podacima. Nećete morati da brinete da li aplikacija prikuplja podatke u pozadini, ili da li GPS aplikacija „cedi“ bateriju dok se ne koristi aktivno.

Pročitajte i:  Redizajn Google Contacts čini dodavanje novih kontakata intuitivnijim

S obzirom da je ovo tek jedan od prvih build-ova, proći će dosta vremena dok Android Q postane javno dostupan. Uostalom, Android P prvi javni preview doživeo u maju 2018. godine, a finalna verzija obelodanjena u avgustu iste godine. Ako uzmemo da smo još uvek veoma daleko od bilo koje javne verzije kod Android-a Q, jasno je da ćemo se načekati dok dobijemo priliku da ga zaista videti na mobilnim telefonima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,