Novootkrivena super-Zemlja pogodna za vanzemaljski život

Nedavno otkrivena hladna super-Zemlja, koja orbitira oko patuljaste zvezde Barnard, mogla bi da podržava primitivne oblike života, budući da ispunjava neke uslove.

PCPress.rs Image

Novootkrivena egzoplaneta ponela je ime Barnard b (ili GJ 699 b), te je 3,2 puta veća od Zemlje, a oko svoje zvezde orbitira na udaljenosti koja čini da planeta bude hladna, te joj je za jedan krug potrebno 233 dana. Iako na planeti vlada temperatura od oko -170 stepeni Celzijusove skale, naučnici tvrde da bi mogla da podržava primitivne oblike života u slučaju da beleži zadovoljavajući stepen geotermalnih aktivnosti, koje bi mogle da podrže formiranje oblika života u određenim zonama.

PCPress.rs Image

Barnard b očekuju dodatna ispitivanja, a kako bi se ispitale osobine atmosfere, te površine ove egzoplanete. Zvezda oko koje kruži je dva puta starija od našeg Sunca, te je nastala pre oko devet milijardi godina, tako da se pretpostavlja da planete veličine Zemlje nastaju mnogo pre nego što je nastala sama Zemlja, te naš Solarni sistem. Tako novo otkriće pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sistema koji podsećaju na naš. Naučnici su u početku tvrdili da zbog ekstremno niskih temperatura život na ovoj planeti nije moguć, ali se to sada promenilo, te ostaje da vidimo šta će doneti nova otkrića.

Izvor: NDTV

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,