ERP 2024

Android trikovi: Na Internetu

Mobilni Internet, zabavan i siguran? Da bi stvarno postao takav, treba znati nekoliko sitnica…

clear-cacheDvostruki dodir umesto multitoucha

Multitouch je odlična funkcija, ali na Web stranicama koje nisu prilagođene smart telefonima nije najbolje sredstvo za uvećavanje tekstova i slika tako da odgovaraju veličini ekrana. To funkcioniše mnogo jednostavnije i udobnije ako prstom dvaput kratko dodirnete željeni tekst: browser tada automatski prilagođava taj deo i svodi ga na pravu veličinu. Ako ponovo dodirnete ekran dva puta, vraćate prikaz Web stranice na prvobitnu veličinu.

Aktiviranje i brisanje kolačića

Ako redovno posećujete stranice koje zahtevaju da se ulogujete, zgodno je aktivirati kolačiće kako ne biste svaki put iznova kucali lozinku. Otvorite Web browser, zatim preko senzorskog tastera ili hotkeyja otvorite kontekstni meni i izaberite Settings / Privacy & security pa overite Accept cookies. Svakako zapamtite da kolačići memorišu podatke o vašim navikama prilikom surfovanja Internetom, pa kad telefon nekome dajete, dobro je obrisati ih. To se radi iz istog menija, izborom opcije Clear all cookie data.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Anonimno surfovanje

Ako ne želite da ostavljate tragove na Internetu ili dajete telefon nekom članu porodice, dobro je izabrati režim inkognito. Web stranice koje posetite u tom režimu ne pojavljuju se u memoriji browser-a. Čim zatvorite inkognito prozor brišu se i kolačići. Da biste koristili inkognito režim, pokrenite browser i pritisnite desno gore softkey s dva pravougaonika jedan iznad drugog, kako biste prešli u prikaz s tabovima. Zatim otvorite kontekstni meni i izaberite New incognito tab. Kod Samsung-a i HTC-a inkognito režim možete da aktivirate pritiskom softkey-a na prikazu tab-ova.

Ovo je samo deo onoga što možete uraditi na svom Androidu. Ostale savete i trikove koji će vam pomoći da unapredite surfovanje na svom smartfonu, pronađite u časopisu Moj Android 2.

Facebook komentari: