ERP 2024

Ankur Singla: 176 miliona $ za dva dana

Dobro, nije to trajalo samo dva dana, ali formalno gledano stvari stoje upravo tako – Juniper je kupio startup firmu Contrail Systems samo dva dana pošto je ona oficijelno osnovana, za 57.5 miliona dolara u kešu i 6 miliona Juniper akcija koje trenutno vrede 118.5 miliona dolara.

Ankur Singla, osnivač startup-a Contrail Systems koga je Juniper kupio
Ankur Singla, osnivač startup-a Contrail Systems koga je Juniper kupio

Čime se bavio ovaj startup koji je za tako kratko vreme ostvario tako spektakularan rezultat? Nisu, naravno, imali gotov proizvod niti bilo šta što bi prodavali na tržištu – samo dobro zaokruženu ideju. I to iz oblasti koja je trenutno apsolutni hit – softverski definisane mreže, SDN. Više o tom principu mogli ste da pročitate u decembarskom broju časopisa “PC Press” kao i u prethodnom broju časopisa connect, a ovde ćemo samo reći da SDN tehnologija donosi preokret u oblasti pristupa mreži za velike korisnike. Umesto da kupuju preskupe rutere i svičeve, kompanije kupuju bitno jeftinije a značajno fleksibilnije računare opšte namene i opremaju ih softverom koji omogućava isti efekat kao namenski uređaji, ali uz bolje performanse. Smatra se da je trku na SDN tržištu započeo VMware koji je letos kupio kompaniju Nicira za 1.26 milijardi dolara, a sada se i Juniper uključuje, kupovinom ovog startup-a.

Contrail je naročito interesantan za Juniper zato što “gađa” korisnike konkurentske Cisco opreme, pa je moguće kombinovanje postojećih Cisco i Juniper uređaja u heterogeni sistem dopunjen dodatnim jeftinim računarima.

Ankur Singla, osnivač startup-a Contrail Systems, je očito dobro poznavao ovo tržište pošto je, nakon završenih studija na Stanford-u, najpre radio u kompaniji Google, onda je prešao u Cisco, pa u Juniper, pa u Aruba Networks, da bi najzad osmislio sopstveno rešenje, koje je realizovao sa kolegama – CTO je Kireeti Kompella, nekada važna ličnost u Juniper-u, a Pedro Marques je došao iz kompanije Google, ali je ranije radio u firmi Cisco. Uspeli su da sakupe oko 10 miliona dolara venture kapitala, a posao se očito vrlo brzo isplatio, kako investitorima tako i njima.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com

1 thoughts on “Ankur Singla: 176 miliona $ za dva dana

 • 14. 12. 2012. at 03:02
  Permalink

  To sto trazite ima Solaris Crossbow mrezna virtuelizacija vec duze vreme.
  Softverski definisana mreza, svicevi, zastitni zidovi, QoS i sta vma sve god padne na pamet,
  u paketu sa Laganim i potpunim virtuelnim masinama.

  Sto je najlepse imate mogucnost da birate izmedju zatvorenog resenja sa podrskom (Oracle Solaris 11)
  I otvorenih resenja zasnovanih na Illumos,
  prilagodjenim da se njima pravi racunarstvo u oblaku ili cak i desktop:
  SmartOS, Nexenta, OmniOS, Openindiana.

Comments are closed.