Mobilni uređaji pokretači tržišta

Prema procenama kompanije Ericsson, mobilni saobraćaj će rasti znatno brže nego saobraćaj kroz klasične žičane mreže.

LearningLarkProtok saobraćaja kroz mobilne mreže se udvostručio u periodu između trećeg kvartala prošle godine i trećeg kvartala ove godine, a rast u period od drugog do trećeg kvartala ove godine iznosi 16 posto.

Isto istraživanje pokazalo je i da će upravo mobilni uređaji biti pokretači tržišta budućnosti i da će u periodu od 2012. do 2018. godine ostvariti rast saobraćaja od čak 50 odsto udela.

Doći će i do povećanja količine prenesenih podataka na mobilnim uređajima upravo zbog njihove modernizacije i približavanja performansama PC-a, navodi se u saopštenju kompanije Ericsson.

Prosečni računar je u 2012. pravio oko tri gigabajta prometa, dok je ta brojka za pametne telefone iznosila 450 megabajta. Predviđa se da će do kraja 2018. ove brojke iznositi 10 gigabajta za PC i dva za pametne telefone.

Azijsko-pacifičko tržište bilo je vodeće u mobilnom sadržaju, a očekuje se da će ovo tržište do 2018. proizvoditi čak jednu trećinu svetskog mobilnog saobraćaja.

Protok je bio visok i na tržištima Severne Amerike i Zapadne Evrope upravo zbog jake penetracije 3G i 4G mreža, pokazalo je ovo istraživanje.

Trenutno vodeća tehnologija je  GSM/EDGE tehnologija (ukupna pokrivenost 85 posto), a WXDMA/HSPA mreže u ovoj godini pokrivale oko 50 odsto svetske populacije.
Projekcije za 2017. godinu predviđaju pokrivenost od 85 odsto ovom vrstom mreža.

Mreže četvrte generacije, su polovinom 2012. godine pokrivale oko 455 miliona korisnika na oko 100 tržišta, a do 2017. godine očekuje se da će pokrivati preko 50 odsto svetske populacije.

(Photo: LearningLark/Flickr)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,