Antora pravi velike baterije zbog čiste energije

Tržište baterija za vozila i kuće eksponencijalno se širi, ali postoji još jedna prilika za baterije koja tek počinje.

PCPress.rs Image

Ogromne fabrike koje proizvode tekstil, hranu, hemikalije i cement zahtevaju ogromne količine energije. Oni mogu da koriste energiju vetra i sunca, ali pošto su ti izvori energije povremeni i nisu uvek u blizini, zahtevaju velike i veoma skupe baterije. Sada se kompanije kao što su Form Energy, AtmosZero i startup iz Silicijumske doline pod nazivom Antora Energy suočavaju sa izazovom: pristupačnijom tehnologijom baterija.

„Razvili smo novu klasu baterija, a to je termalna baterija, koja skladišti energiju kao toplotu umesto kao elektrohemiju ili elektrohemijske veze“, rekao je Justin Briggs, glavni operativni direktor kompanije Antora. “Zbog toga smo u mogućnosti da skladištimo energiju po mnogo nižim troškovima.”

Evo kako to funkcioniše:

Električna energija iz vetra i sunca prolazi kroz kalemove, kao u tosteru, za zagrevanje čvrstih, dobro izolovanih blokova ugljenika na preko 3.000 stepeni Farenhajta, čuvajući ogromnu količinu energije. Blokovi se mogu slati hladni u baterijskom modulu u fabrike. Sada se testiraju u električnoj kompaniji u Fresno u Kaliforniji.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

„Tek smo počeli, a troškovi proizvodnje ovih proizvoda su još uvek relativno visoki“, rekao je Briggs. „Ali dugoročno, oni mogu biti primera radi jeftiniji od konvencionalnih baterija kao što je litijum-jonska.

Čista energija je, naravno, glavni prioritet za klimatske investitore. Kristina Karapataki iz kompanije Breakthrough Energy Ventures, koju je osnovao Bil Gejts, kaže da bi ovaj posao mogao biti posebno unosan.

„Mislimo da je to tržišna prilika od više biliona dolara koja pokriva 40% ukupne industrijske energije“, rekao je Karapataki. „Antora je jedna od retkih kompanija sa kojima radimo i koja ima dokazanu tehnologiju koja je spremna da se neverovatno brzo proširi kako bi zadovoljila zahteve sektora.

Pre nekoliko godina, polje učesnika je u suštini bilo prazno. Sada postoji desetak kompanija za skladištenje toplotne energije koje koriste pesak, kamen, ciglu ili druge vrste keramike za skladištenje energije kao toplote.

Antora je do danas prikupila 80 miliona dolara. Pored finansiranja iz Breakthrough energy-a, Antora je takođe podržana od Lovercarbon Capital-a Chris Sacca Lowercarbon Capital, Shell Ventures, BHP Ventures, Grok Ventures i Trust Ventures.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,