ePlaneta

EU kaže da će se uklonjive baterije za pametne telefone vratiti 2027

OEM proizvođači imaju četiri godine da redizajniraju proizvode kako bi bili u skladu sa novim zahtevima za uklonjivu bateriju.

PCPress.rs Image

Vraćamo se poznatom sistemu

Očekuje se da će Apple objaviti prvi USB-C iPhone kasnije ove godine, a mi moramo da se zahvalimo Evropi. Nakon što je doneo odluku da većina lične elektronike treba da koristi USB-C port, Evropski savet je skrenuo pažnju na baterije za pametne telefone, unapređujući predlog od prošle godine. Čini se da će novi predlog biti odobren i koji bi zahtevao da svi pametni telefoni imaju uklonjive baterije do 2027.

Ako je proglase Evropski savet i parlament, ova uredba bi proizvođačima pametnih telefona ostavila četiri godine da odluče kako da promene svoje proizvode. Prema predloženim pravilima, vlasnici pametnih telefona trebalo bi da budu u mogućnosti da uklone baterije u svojim telefonima bez ikakvih posebnih alata ili stručnosti. Svi današnji najpopularniji telefoni zahtevaju i jedno i drugo. Ovo se takođe odnosi i na druge proizvode sa baterijama kao što su e-bicikli, električna vozila, laptopovi i još mnogo toga.

Pročitajte i:  EU aktivisti za privatnost zahtevaju da Meta prekine sa korišćenjem ličnih podataka za obuku AI

Većina pametnih telefona (kao što je Galaxy S23 i iznad) standardizovani su na faktoru oblika ravne staklene ploče – stakleni ekran, staklena zadnja strana i okvir od aluminijuma ili nekog drugog materijala u sredini. Da biste ušli u ove uređaje, obično vam je potreban izvor toplote i nešto što će razdvojiti okvir. A kada uđete tamo, baterija će verovatno biti zaklonjena drugim komponentama i zalepljena na mestu. Čini se da ništa od toga neće biti dozvoljeno novim pravilima EU.

Naravno, svi smo imali telefone sa uklonjivim baterijama u prošlim danima, ali Apple je na kraju uspeo i svi su počeli da prave telefone sa neizmenljivim baterijama. Prednosti OEM-a su jasne — ako ne morate da brinete o vađenju baterije, možete dizajnirati elegantniji telefon otporan na vodu i prašinu. Međutim, baterije se vremenom degradiraju i obično ih treba zameniti svakih nekoliko godina. Kako se EU trudi da smanji e-otpad, pravila će stvoriti „cirkularnu ekonomiju“ u kojoj proizvođači originalne opreme prikupljaju i recikliraju ove baterije koje se lako uklanjaju. Potrošači će takođe lakše održavati svoj telefon uz zamenu baterija, smanjujući broj bačenih u kantu za otpatke.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Tehnički, nova pravila će važiti samo u Evropi, ali proizvođači pametnih telefona neće se truditi da proizvode posebne hardverske SKU za EU. Kao što smo videli sa Appleovom odlukom da pređe na USB-C, Evropa ima dovoljno uticaja da promeni način na koji su ovi uređaji dizajnirani. I možda će biti mnogo redizajniranja u narednim godinama.

Odredba da baterije izlaze bez alata mogla bi značiti povratak vratima za baterije i stražnjim panelima koji se mogu otvarati, što nije baš dobro. Ovo bi moglo učiniti telefone glomaznijim ili smanjiti kapacitet baterije, a možda ćemo videti manje uređaja srednjeg dometa sa IP ocenama ili bežičnim punjenjem. Inženjeri će verovatno raditi prekovremeno kako bi otkrili kako da sklopivi telefoni budu kompatibilni, jer ovi uređaji često imaju više od jedne ćelije povezane preko šarke. Međutim, mnogi smatraju da su ove promene vredan kompromis za bateriju koja se lako menja.

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,