ePlaneta

Aplikacija „Bebbo”: Tehnološke inovacije kao nove snage roditelja

Roditeljstvo je upomoć pozvalo i digitalne resurse kako bi se roditelji male dece, posebno u prvim koracima, opremili veštinama podsticajnog roditeljstva.

PCPress.rs Image

Pre nešto više od pola godine, pojavila se aplikacija Bebbo koja je na dlan svakog roditelja stavila individualizovane savete dostupne 24/7 o tome kako da podrže razvoj deteta do polaska u školu i kako da brinu o sebi.

Digitalni resursi kao pomoć roditeljima

Aplikacija Bebbo je produžena ruka telefonskog savetovališta HaloBeba na koje su roditelji male dece navikli, čijem savetu veruju. Ovaj resurs rezultat je saradnje UNICEF-a i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Srpski prototip aplikacije je podržala kompanija Nordeus. Aplikacija je ove godine doživela regionalnu ekspanziju uz podršku Regionalne kancelarije UNICEF-a i drugih međunarodnih donatora, među kojima je i LEGO fondacija. Bebbo je danas dostupna u čak 11 zemalja i teritorija, na 19 jezičkih varijanti, a njen sadržaj se kontinuirano obogaćuje novim savetima baziranim na najnovijim naučnim saznanjima u oblasti ranog razvoja.

PCPress.rs Image

Da je aplikacija došla u pravi čas kao odgovor na stvarne potrebe roditelja, govori i podatak da, za svega pet meseci od lansiranja, Android i App Store prodavnice beleže više od 240.000 preuzimanja ove aplikacije globalno, a 36.000 u Srbiji.

Pročitajte i:  Vertiv predstavlja sveobuhvatna AI rešenja za napajanje i hlađenje

I ovo je pravi primer kako digitalna ekspertiza pomaže u stvaranju boljeg okruženja za decu, porodice i društvo.

Roditelji kažu da je jedna od najvažnijih prednosti aplikacije to što se sadržaj može personalizovati. Cilj je bio da se omogući što veći nivo interaktivnosti, uzajamne povezanosti sadržaja kako bi se se omogućilo lako sortiranje sadržaja prema zadatim kriterijumima po kategorijama: datum rođenja ili očekivanog rođenja deteta i pol.

PCPress.rs Image

Roditeljstvo u džepu

Specifične funkcije aplikacije su podsetnici o zakazanim terminima lekarskih pregleda, o terminu vakcinacije, obavljenim i nastupajućim vakcinama, kašnjenjima u vakcinaciji, redovnijem unosu podataka o težini i visini. Pokazala se kao korisnom i FAQ kategorija koja nudi konkretne odgovore na pitanja koja većina roditelja postavlja stručnjacima na temu razvoja i vaspitanja dece, mentalnog zdravlja, priprema za vrtić i sl.

PCPress.rs Image

Vrlo zgodna alatka Igre pomaže kada vam ponestanu ideje za aktivnosti s decom.

O funkcionalnostima možete više pročitati na stranici: https://www.unicef.org/serbia/bebbo-vas-saputnik-u-roditeljstvu.

Besplatna je, a navigacija je moguća i u oflajn režimu, ukoliko je sadržaj prethodno učitan sa Interneta i zauzima, zajedno sa sadržajem, oko 270 MB memorije telefona.

Pročitajte i:  Možete li zamenom starog UPS uređaja za novi da uštedite novac?

Ovo je sveobuhvatna aplikacija koja svakodnevno raste, ne samo zahvaljujući IT zajednici, stručnjacima u oblasti ranog razvoja već i povratnim informacijama o korisničkom iskustvu roditelja koje se prikupljaju kroz ankete na samoj aplikaciji.

Saputnik za uspešno roditeljstvo

Stručna i digitalna zajednica podsećaju roditelje da se roditeljstvo uči, i da je kvalitetna briga o detetu mnogo više od brige o njegovom zdravlju, ishrani i bezbednosti. Kvalitetna briga pre svega zavisi od toga kako se roditelj oseća u svojoj ulozi, koliko podrške ima, koliko se igra s detetom i stvara mu prilike da istraži svet.

PCPress.rs Image

Za aplikaciju Bebbo možemo da kažemo da je nepresušni digitalni izvor proverenih saveta i ideja koji pomaže roditeljima da uspešno plove kroz roditeljstvo.

Šta čekate? Neka Bebbo odmah postane vaš džepni saputnik u roditeljstvu.

Korisna adresa: unicef.org/serbia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,