Aplikacija izgubila 88 miliona dolara zbog nafte

Cene američke sirove nafte pale su ispod nule, prvi put u istoriji početkom ove sedmice, iznenadivši veći deo sveta – uključujući trgovinsku platformu Interactive Brokers (IB), koja je bila prisiljena da pokrije gubitke svojih kupaca u vrednosti od 88 miliona dolara jer su držali previše barela.

PCPress.rs Image

Brojni korisnici IB-a kupili su naftne ugovore sa pozajmljenim sredstvima, objasnila je firma u saopštenju za medije. Ulaganje sa pozajmljenim sredstvima je rizično, jer kupljena aktiva postaje kolateral za zajam. Naravno, zarade su brže, ali njihov gubitak je podjednako brz – a možete završiti i sa dugom ako se vaše predviđanje ne obistini.

Trgovanje sa pozajmljenim sredstvima je rizično poslovanje

Upravo to se dogodilo ovim IB trgovcima. Kada je cena nafte potonula na neviđeni minimum na negativnih 37,63 dolara, takođe je povukla vrednost kapitala na njihovim trgovačkim računima, gurajući te korisnike i, neposredno IB, u dugove i to u vrednosti od 88 miliona dolara. Dakle, umesto da čekaju da vlasnici sirove nafte plate, IB je neočekivano radije otpisao dug a stvari rešio sam direktno sa korisnicima nakon toga.

Pročitajte i:  Investitori razmartaju ulaganje od 3 milijarde dolara u xAI

Slična stvar se zapravo dogodila davne 2015. godine, kada je IB bio prisiljen da potroši 120 miliona dolara (otprilike 2,5% svoje neto vrednosti u to vreme) da bi spasio svoje korisnike. Umesto američke nafte, držali su vrednost u švajcarskim francima neposredno pre nego što je Švajcarska narodna banka ukinula fiksni devizni kurs prema evru, što je naglo podiglo vrednost.

U svakom slučaju, iako je gubitak od 88 miliona dolara sigurno nešto što treba izbeći, trgovačka firma sa sedištem u Greenwich-u kaže da ne veruje da će imati „materijalni efekat“ na njeno finansijsko stanje. I zašto bi? IB je prošle godine ostvario profit od 1,2 milijarde dolara.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,