Google: Grupe koje podržavaju vlade koriste COVID-19 za širenje prevara

Desetine grupa koje podržavaju vlade koriste teme COVID-19 kao mamce za phising i malver prevare, upozorila je juče, 22. aprila, Google-ova grupa za analizu pretnji (Threat Analysis Group – TAG).

PCPress.rs Image

Jedna kampanja poslala je lažne poruke od lanaca brze hrane službenicima američke vlade. Taj phising pokušaj ponudio je besplatne obroke i kupone kao odgovor na COVID-19 i poslao linkove do lažnih online opcija za naručivanje i dostavu u pokušaju da dobije kredencijale Google naloga.

TAG kaže da nije upoznat da je bilo koji nalog ugrožen tom kampanjom. Većina poruka je poslata u spam ili je blokirana od strane domena koristeći Safe Browsing. Činjenica da grupe koje podržavaju vlade koriste COVID-19 za širenje malvera i krađu kredencijala je uznemirujuća, ali nije iznenađujuća. „Generalno, ne vidimo opšti porast phishing napada od strane grupa koje podržava vlada; ovo je samo promena taktike“, napisao je Google-ov TAG tim.

Porast sajber napada na zdravstvene ustanove

TAG je takođe uočio porast pokušaja sajber kriminala prema internacionalnim zdravstvenim organizacijama kao i unutar SAD, poput mejlova koje se povezuju na domen koji lažira stranicu za prijavu Svetske zdravstvene organizacije. Kao odgovor, TAG dodaje viši prag za prijavu i oporavak Google naloga na više od 50.000 veoma rizičnih naloga.

Pročitajte i:  Kompanija Google protestuje u Kaliforniji

Da bi podržao veću istraživačku zajednicu za bezbednost, Google nudi više od 200.000 dolara bespovratnih sredstava u okviru novog Fonda za istraživanje ranjivosti u vezi sa COVID-19. Kaže da očekuje da vidi nove mamce i šeme i da će nastaviti da radi na borbi protiv njih.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: