Aplikacija koja vas čuva od Google njuškala

Mnogi maštaju o nečemu što bi njihove podatke moglo da sačuva od kompanije Google, ili da ih bar upozori kada neko njuška po njihovim ličnim informacijama. Sada je tu Googerteller.

PCPress.rs Image

U pitanju je aplikacija koju je razvio Bert Hubert, a koja pišti svaki put kada računar pošalje podatke kompaniji Google. A pišti često. Na Twitter-u se pojavio i video u kojem se vidi kako „zapomaže“ prilikom posete jednom vladinom web sajtu.

Sigurno je da niko nije iznenađen što Google skuplja privatne podatke, budući da se o tome odavno raspravlja. Aplikacija koja se oglašava svaki put kad se to dogodi je ipak dobra ilustracija, a radi tako što koristi IP koje Google upotrebljava za svoje različite servise, te korisnike obaveštava svaki put kad računar komunicira s nekom od njih.

https://twitter.com/bert_hu_bert/status/1562060440393359361?s=20&t=P4MQoU4TMs5LhVIiB3fy-w

Možda niko nije iznenađen, ali je sasvim sigurno da niko nije očekivao da aplikacija zakuka skoro svaki put kad se klikne na nešto. Istina je da korisnici na to mogu da utiču, a ako u Google podešavanjima izmene dozvole za praćenje, ali da li je to dovoljno?

Pročitajte i:  Google Search sve gori: SEO spam pobeđuje

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,