BIZIT plus

Lažna Chrome ekstenzija preuzeta 200 hiljada puta

Google Chrome ekstenzija ‘Internet Download Manager‘, koju je preuzelo preko 200 hiljada korisnika, je običan adware. U Chrome Web Store se smestila još u junu 2019. godine, te od tada maltretira one koji ništa ne sumnjaju.

PCPress.rs Image

Iako pomenuta ekstenzija izgleda kao legitiman program, bezbednosni eksperti su utvrdili neželjeno ponašanje koje uključuje dosadne reklame. Ti oglasi nisu samo dosadni – korisnicima nude linkove koji ih šalju na spam sajtove, menjaju izabrani internet pregledač u smartwebfinder[.]com, te bombarduju pop-up prozorima u kojima nude još sumnjivih i opasnih programa za preuzimanje.

Niko ne želi pregledač s reklamama koje iskaču na sve strane, posebno ako uz njih idu i maliciozne stvari. Ovakve ekstenzije su posebno opasne, budući da imitiraju programe koji stvarno postoje – u ovom slučaju Internet Download Manager za Firefox i Chrome.

PCPress.rs Image

Kao i obično, korisnicima se preporučuje da pogledaju komentare pre nego što preuzmu nešto iz bilo koje web prodavnice. Ova ekstenzija je dokaz da to funkcioniše, budući da korisnici u komentarima upozoravaju na sumnjivo ponašanje.

Pročitajte i:  Google počeo sa blokiranjem kolačića trećih strana

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: