Aplikacija za COVID u UK gubi državno finansiranje

Popularna aplikacija koja se koristila za praćenje simptoma COVID-a u Velikoj Britaniji izgubila je državno finansiranje.

PCPress.rs Image

Bez državne podrške ubuduće

Zoe Covid aplikacija je tokom pandemije bila veoma popularna u Velikoj Britaniji i imala je državno finansiranje. Vlada Velike Britanije je donela odluku da u buduće neće više finansirati ovu aplikaciju. Suosnivač aplikacije smatra da je to „loša odluka“. Do sada je ova aplikacija dobila 5 miliona funti pomoći od britanske agencije za zdravstvenu zaštitu. Međutim, agencija je odlučila da će COVID u buduće da prati na drugačije načine.

Aplikacija Zoe je nudila način za praćenje i istraživanje ove bolesti. Korisnici su unosili simptome a podaci su zatim bili predati stručnjacima za analizu. Pokrenuta je marta 2020. godine i tokom dve godine je u velikoj meri sarađivala sa raznim univerzitetima i institutima. Suosnivači smatraju da su na ovaj način u velikoj meri doprineli razumevanju bolesti.

Ukupno je aplikacija imala 4,7 miliona korisnika i 480 miliona zdravstvenih izveštaja. To je čini značajnom bazom koja je pomogla za kreiranje velikog broja studija i naučnih radova. Suosnivači su planirali da primene sličnu metodu i kada je reč o drugim bolestima. Vest o ukidanju finansiranja ocenjuju kao jako pogrešnu i protivnu interesu javnog zdravlja.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Bez finansiranja države budućnost aplikacije je nezivesna. Veliki broj istraživača i naučnih radnika izrazili su žaljenje zbog ove odluke Velike Britanije.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,