BIZIT plus

Apple dobija presudu protiv Epic Games-a

Apelacioni sud doneo je presudu u dugotrajnoj borbi protiv monopola između Apple-a i Epic Games-a. Sud je potvrdio presudu nižeg suda, kojom je odbijena većina Epic-ovih tvrdnji da je Apple prekršio savezni zakon o konkurenciji zabranjujući alternativne prodavnice aplikacija na svojim uređajima.

PCPress.rs Image

Epic i Microsoft otvaraju sopstvene e-prodavnice

Presudom ostaje status quo, osim ako dalje žalbe ne prenesu slučaj na viši sud. Po drugi put u dve godine, savezni sud je presudio da se Apple pridržava antimonopolskih zakona na državnom i saveznom nivou. App Store nastavlja da promoviše konkurenciju.

U prvobitnoj presudi iz 2021. godine, američki okružni sudija Ivon Gonzalez Rodžers utvrdila je da, iako je Apple sprečio korisnike da plaćaju manje za aplikacije ili kupovinu u aplikaciji, nije vodio App Store kao monopol. Ipak, Rogers je rekla Apple-u da dozvoli programerima da usmere korisnike na alternativne sisteme plaćanja, što bi im omogućilo da zaobiđu smanjenje od 15 do 30% koje Apple obično uzima od kupovine u aplikaciji.

Pročitajte i:  iOS 17.3: Morate da preuzmete najnovije ažuriranje za iPhone

Apple je dobio poslednje odlaganje primene tih promena. Međutim, 2022. godine počeo je da dozvoljava proizvođačima određenih aplikacija da preusmeravaju korisnike na sopstvene web sajtove radi plaćanja i da u potpunosti upravljaju svojim nalozima. Epic je započeo svoje bitke protiv Apple-a i Google-a kada je ponudio Fortnite mobilnim igračima jeftiniji način plaćanja za valutu u igrici koja je zaobišla iOS i Android sisteme plaćanja. Apple i Google su uklonili Fortnite iz svojih prodavnica aplikacija, a Epic je odgovorio tužbama protiv obe kompanije.

Bez obzira na krajnji ishod u oba slučaja, Apple i Google ionako mogu podržavati prodavnice aplikacija trećih strana na iOS-u i Android-u. Regulatori na drugim tržištima su pažljivo ispitali praksu prodavnica aplikacija obe kompanije. Kao rezultat novih zakona Evropske unije, Apple se navodno sprema da dozvoli tržištima trećih strana plaćanje na iPhone-u već sledeće godine.Svakako, Epic-ova prodavnica mobilnih aplikacija je spremna za rad. Microsoft takođe priprema sopstvenu prodavnicu mobilnih aplikacija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,