Apple gubi na tržištu smartfona

Iako se od pojave iPhone-a 5s i 5c prodaja jabučastih pametnih telefona uvećala, udeo kompanije Apple na tržištu smartfona nastavlja da pada pod pritiskom snažne konkurencije.

ilife_heroApple teško odeleva Androidu na mnogim tržištima, pa se tako sada može pohvaliti sa 69% na japanskom, 43% na američkom, 35% na australijskom i svega 30,6% na tržištu Velike Britanije, podaci su Kantar Worldpanel ComTech-a. U Evropi, Android definitvno dominira, sa čak 69% tržišnog udela, dok je Windows Phone sada na trećem mestu, sa 10% (što je duplo više u poređenju sa podacima od pre godinu dana).

Prodaja iPhone-a 5s i 5c krenula je odlično i prema prvim podacima kupci izražavaju visok nivo zadovoljstva, iako se mislilo da će proizvodnjaiIphone-a 5c, kao low-end modela, naškoditi brendu. Ipak, to nije bilo dovoljno da zaustavi nagli prodor konkurencije (Samsung, LG, Sony i Nokia) i njihovo preuzimanje dela tržišta.

Povrh svega, prethodne nedelje jedna od najvećih Wall Street investicionih banaka upozorila je da Apple može očekivati niže profitne margine i manju podršku mobilnih operatora u budućnosti. Iz banke kažu da Apple ne može u kratkom roku očekivati promenu situacije, što je posledica opšte ekonomske situacije, te da će iPhone 6, čije se lansiranje očekuje u drugoj polovini godine, doneti manje profita nego prethodni modeli.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Izvor: www.telegraph.co.uk 

Facebook komentari: