Računari i Galaksija

Apple i Google blokirali prikazivanje informacija u realnom vremenu o saobraćaju u Izraelu i Gazi

Navodno su Izraelske odbrambene snage zatražile deaktiviranje funkcije uoči očekivane kopnene invazije na Gazu.

PCPress.rs Image

Google je naveo da će korisnici i dalje moći da koristite Maps i Waze aplikacije

Google je ograničio prikazivanje informacija u realnom vrmenu o saobraćaju za Izrael i Gazu u aplikacijama Maps i Waze. “Kao što smo ranije činili u situacijama konflikta i u odgovoru na razvoj situacije u regionu, privremeno smo blokirali mogućnost praćenja informacija u realnom vremenu o saobraćaju. Sve to radimo u cilju bezbednosti lokalnih zajednica”, rekao je portparol Google-a. Takođe, Apple je isključio istu funkciju u svojoj aplikaciji Maps.

Google je naveo da ljudi i dalje mogu koristiti Maps i Waze aplikacije. Korisnici će i dalje moći da dobiju informacije o rutama i procenjenom vremenu dolaska uzimajući u obzir trenutne uslove saobraćaja. Međutim, ono što korisnici više neće moći da vide jesu trenutni podaci o saobraćaju u realnom vremenu, kao što su gužve ili zastoji na putu.

Ova odluka, koju su donele obe kompanije, dolazi neposredno pre očekivane kopnene invazije izraelske vojske nas Gazu. Google je onemogućio prikazivanje ovih informacija kako bi se udovoljilo zahtevu Izraelskih odbrambenih snaga. Ta funkcija bi verovatno mogla da otkrije kretanje njihovih trupa i obavestiti Hamas, koji su SAD i EU prepoznali kao terorističku organizaciju. Apple je uklonio informacije u realnom vremenu o saobraćaju u regionu takođe kako bi se udovoljilo zahtevu Izraelskih odbrambenih snaga.

Pročitajte i:  Apple možda ima problem?

Pre ovog događaja, jedan od najnovijih primera kada je Google onemogućio mogućnost praćenja informacija u realnom vremenu “u situacijama konflikta” dogodio se 2022. godine. Kompanija je tada onemogućila prikazivanje podataka u realnom vremenu o saobraćaju u Ukrajini. Tada je kompanija navela da je promena sprovedena kako bi se zaštitila bezbednost lokalnog stanovništva. Kompanija je navela da je odluka doneta nakon konsultacija sa ukrajinskim vlastima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,