BIZIT plus

Apple i SpaceX: Svađa oko nove iPhone funkcije

Nakon što je kompanija Apple najavila da će korisnici preko iPhone i iPhone 14 Pro uređaja moći da šalju hitne poruke uz pomoć satelita, bilo je jasno da se ne radi samo o novoj funkciji. Preko noći je ušla u igru sa satelitima, a tako što je novi iPhone dobio Emergency SOS via satellite.

PCPress.rs Image

Apple se udružio s kompanijom Globalstar, a kako bi dobio pristup konstelaciji koju čine 24 satelita. Na taj način su potvrđene i glasine o Band 53 / n53 komunikaciji, a u praksi to znači da se Apple pridružio kompanijama koje rade na tome da eliminišu takozvane “mrtve zone za komunikaciju”. Satelitska usluga će u početku biti odstupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, što je neka vrsta paradoksa, jer su mrtve zone svuda na kugli zemaljskoj.

Iako je lansiranje satelita u kosmos skupa rabota, iznenađuje koliko igrača ima u ovoj igri. Od poznatih kao što je SpaceX, do onih za koje niko nije čuo, poput Lynk Global (tvrdi da je prva u istoriji poslala SMS poruku i svemira tokom testiranja satelita 2020. godine).

Pročitajte i:  Budući Samsung Galaxy satovi - kvadratni 

iPhone 14 je najavio da Apple ulazi u igru, a kompanija ulaže 450 miliona dolara u satelitsku infrastrukturu. Većina novca odlazi u Globalstar, što se nekima nije dopalo. Na primer kompaniji SpaceX. Ne radi se tu samo o novcu, već i o tome da će nova satelitska iPhone funkcija bitno uticati na tržište. A svako bi da učestvuje u tome, jer se više puta pokazalo kako giganti menjaju situaciju, čak cele industrijske grane.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: