Data centri 2024

Apple… i… Srbija?

Od prvog stranog partnera kompanije Apple do jedine evropske države koja nema ni iTunes, ni AppStore ni iPhone… Put je bio dug, a za njegov uspešniji nastavak svi treba da se potrudimo

Prometric Apple Training Center  na Andrićvom Vencu
Prometric Apple Training Center
na Andrićvom Vencu

Priprema dvestotog broja PC Press‑a – broj za ponos – stigla je između dva Apple jubileja, bitna za naše tržište. Trideset godina kako je Apple došao u Jugoslaviju i 25 godina od otvaranja prvog autorizovanog Apple Centra u Beogradu i angažovanja advokatske kancelarije u Beogradu za zaštitu Apple znaka, šarenog logotipa tada nove, a danas čuvene kompanije iz Cupertino‑a. PC Press je, kroz zvoje višegodišnje prisustvo na tražištu, pratio i odrastanje kompanije Apple.

Od broja 1 do…

Korisnici Apple‑ovog ResEdit‑a znaju da je YU raspored slova na Apple tastaturi uveden još 1984. i imao je broj 1, kao prvi keyboard rađen za strano (neameričko) tržište. Zasluge za to pripadaju firmi „Velebit informatika“ koja je prva u Jugoslaviji potpisala ugovor sa Apple‑om.

Čim se u našoj zemlji pojavila mogućnost da privatna lica registruju firmu, ekipa iz „Velebit informatike“ je, sa jednim stranim partnerom, osnovala privatnu firmu Adria Computer Systems. Ona je bila Apple‑ov nezavisni marketinški centar (IMC – Independent Marketing Center) i osnivala je Apple centre po tadašnjoj Jugoslaviji.

Application Apple centar je bio prvi autorizovani Apple centar u Srbiji, a pisac ovih redova je u njemu počeo da radi kao Service Manager (tada se to tako zvalo). Usledile su godine rata, sankcija i zabrane distribucije Apple računara na teritoriji Srbije, pa ni Apple centar više nije mogao da radi u Srbiji. Nestala je zemlja koja je bila najveće IT tržište u jugoistočnoj Evropi, s velikim brojem visokokvalifikovanih stručnjaka koji su se raspršili po čitavoj planeti. U to vreme Mađarska, Rumunija, Bugarska, Češka, Slovačka – za nas danas po IT brojkama velesile – Jugoslaviju su smatrale za kapitalističku imperiju sa za njih nedostižnim standardom.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Morali smo da sačekamo skidanje sankcija Srbiji, a onda da budemo strpljivi još godinu dana da Američki kongres na posebnoj sednici donese odluku da IBM i Apple ponovo mogu slobodno biti prisutni na tržištu Srbije. U maju 2001. godine osnovali smo firmu YU Epicentar, koja danas radi pod nazivom MACOLA, a 5. oktobra 2001. smo potpisali partnerski ugovor sa međunarodnom holding kompanijom Powercom Inc, koja ima ugovore za distribuciju Apple‑ovih proizvoda na teritoriji dvadesetak zemalja Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Adria Computer Systems je potpisala partnerski ugovor sa Powercom Inc. godinu dana ranije.

Novi početak: trening centar

Ono što smo bili osamdesetih godina – lideri i zemlja za primer – morali smo da zaboravimo, da se vratimo „u rudnik“ i teškim radom zaslužimo da nas neko ponovo primeti. Upornost i istrajnost se isplatila, ponovo smo uspostavili red iz haosa i, prvi u istočnoj Evropi, postali Authorized Apple Training Center. Da, pre Mađara, Rumuna, Bugara, Čeha… Smatrali smo da je najveći prioritet u situaciji u kojoj smo obučiti i sertifikovati u Apple‑u ljude da postanu instruktori. Tada je za sertifikaciju trebalo putovati u Njujork, a danas se obuka i sertifikati za sve Apple programe, iOS i operativni sistem, serverski i standardni, može dobiti na Andrićevom vencu, u našem Prometric centru za čiju autorizaciju smo morali da uložimo još veći trud nego za sertifikaciju za Apple Training Center www.macola.rs. Svi koji uspešno polože bilo koji od ispita u našem trening centru automatski su izlistani kao Apple profesionalci na apple.com sajtu koji je u razvijenom svetu jedna od najvećih berzi rada.

Pročitajte i:  Apple će moći da obavi update  na novim telefonima bez vađenja iz kutije

Nismo se zaustavili na tome, i ubrzo smo dobili status Apple Solu­tion Expert for Education, Apple Authorized Service Provider i Apple Authorized Reseller. Sve ove statuse objedinjene u jednoj firmi Apple je dao samo u još nekoliko evropskih kompanija. Napravili smo i jedan od najvećih muzeja Apple opreme sa velikim brojem starih računara iz sedamdesetih i osamdesetih godina, koji su i dalje u funkciji. To je jedinstveno mesto na kome nove generacije mogu da vide kako su izgledali i radili prvi na svetu personalni računari: pogledajte macola.rs/muzej.html. Nažalost, požar koji se dogodio u zgradi u kojoj je bio muzej prisilio nas je da ga zatvorimo i sačekamo da se prostor renovira, a ako neko zna za pogodan dovoljno veliki prostor, dobro nam je došla svaka informacija koju nam možete poslati na info@macola.rs.

macola
Dvoklik za povećanje slike

Sve ovo nije pomoglo da sprečimo da Srbija bude nosilac jedinstvenog (kako bi mladi danas to rekli) blama: jedina evropska država koja je napravila crni het‑trik, pa nema AppStore, iTunes niti iPhone. Ja sam stariji, i u moje vreme se to zvalo sramota.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

AppStore i iTunes nemamo iz istog razloga zbog koga nismo imali PayPal: naši neusaglašeni propisi. Pošto je PayPal problem (makar delimično) rešen za „samo“ trinaest godina, možemo verovati da će se i sa AppStore‑om nešto pokrenuti. Što se tiče iPhone‑a, živimo u zemlji sa najskupljim telekomunikacionim uslugama na planeti koja je istovremeno toliko malo tržište da smo proizveli jedinstven fenomen koji se nije dogodio ni u jednoj zemlji sveta: nijedan mobilni operater koji radi u Srbiji već šest godina nije zainteresovan za iPhone. Njihove mnogo veće zarade nego u zemljama u okruženju učinile su iPhone nekonkurentnim, a tehnološka prednost ustuknula je pred monopolom.

Sa pozitivne strane, prvi put od kada Apple postoji na ovim prostorima jedan političar iz državnog vrha posetio je tu kompaniju i za našu malu zemlju izborio obećanje da će se situacija popraviti u našu korist. Želim ovom prilikom da apelujem na sve da u ovo obećanje veruju, a pri tom mogu svojom aktivnošću da doprinesu da se obećanje ostvari, da daju sve od sebe – vidimo se na kraju godine da proverimo šta smo uradili.

Tekst je napisao dipl. inž. el. Miodrag Popović Pop, jedini vlasnik jedine domaće firme koja se bavi Apple tehnologijom u Srbiji – MACOLA. MACOLA (www.macola.rs) je Apple Solution Expert for Education, Apple Authorized Training Center, Apple Authorized Service Provider, a Miodrag Popović Pop za Apple radi od 1988. godine

Miodrag Popović

(Objavljeno u časopisu PC#200)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,