Apple izbacio Safari Technology Preview, browser za developere

Da ozbiljno shvata developere i razvoj weba, Apple je potvrdio pre nekoliko dana kada je objavio da će lansirati novu verziju Safari browser-a, napravljenu specijalno za web programere. Nazvali su ga Safari Technology Preview i iz kompanije kažu da će ovaj alat developerima omogućiti uvid u nove OS X i iOS tehnologije, poput određenih načina za raspored elemenata na strani, efekata i slično.

Safari Technology Preview u OS X dock-u

Apple već duže vremena nudi Nightly builds WebKit-a, open source browser engine-a na kojem je zasnovan Safari, ali preuzimanje i instaliranje novih verzija traži više angažovanja u odnosu na novu platformu. Nove verzije Safari Technology Preview će biti lako dostupne svake dve nedelje preko App Store-a. Tako će programeri moći da razvijaju web aplikacije i sajtove koristeći najnovije tehnologije iz Safarija na OS X-u i iOS-u. Takođe, svake dve nedelje se očekuju i ažuriranja Safari alatki za programere, Web Inspector i Responsive Design Mode.

Još jedna bitna razlika u odnosu na WebKit nightly bulds je i ta što Safari Technology Preview u potpunosti podržava iCloud pa tako programeri ne moraju da se odreknu svojih omiljenih sajtova i Liste za čitanje (Reading List).

Safarai Technology Preview je potpuno zasebna aplikacija i radi paralelno sa stabilnom, regularnom verzijom Safarija što znči da developeri mogu biti sigurni da će njihov rad izgledati dobro na korsničkim uređajima.

Safari Developer Tools

Evo nekih od glavnih odlika koje su uključene u već dostpnoj prvoj verziji:

  • ECMAScript 6
  • B3 JIT JavaScript Compiler
  • Ažurirana IndexedDB podrška
  • Shadow DOM

Iako je namenjen programerima, za preuzimanje Safari Technology Preview nije potreban Apple Developer Account tako da ga može preuzeti svako koga zanimaju nove Safari tehnologije.

Apple na ovaj način hoće da pridobije programere i dizajnere da razvijaju aplikacije na Safari tehnologijama. Iako je sada ipak daleko ispod Chrome browsera po zastupljenosti u web development krugovima, konkurencija je svakako dobra stvar i možemo očekivati odgovor Googla i svakako jedno uzbudljivo vreme za programere kojima je browser jedan od osnovnih alata.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,