ePlaneta

Apple izgubio pravnu bitku protiv Corellium bezbednosnog startapa

Corellium, kompanija za istraživanje bezbednosti koju je tužio Apple, izvojevala je veliku pravnu pobedu protiv proizvođača iPhone-a. Presudom koja ima široko rasprostranjene implikacije na bezbednosna istraživanja iPhone-a i zakon o autorskim pravima, savezni sudija na Floridi odbacio je Apple-ove tvrdnje da je Corellium svojim softverom prekršio zakon o autorskim pravima, što pomaže istraživačima sajberbezbednosti da pronađu greške i rupe na Apple-ovim proizvodima.

PCPress.rs Image

Virtuelni iPhone na desktop računaru

Corellium, startap kojeg su 2017. godine osnovali supružnici Amanda Gorton i Kris Vejd, napravio je proboj u istraživanju bezbednosti jer je svojim kupcima pružio mogućnost upravljanja „virtuelnim“ iPhone-ima na desktop računarima. Umesto da koristi fizičke iPhone uređaje za čačkanje po iOS-u, Apple-ovom operativnom sistemu za mobilne uređaje, Corellium je pojednostavio proces.

Sudija je presudio da Corellium-ovo korišćenje virtuelnih iPhone-a nije kršenje autorskih prava. Delimično zato što je dizajniran da pomogne u poboljšanju sigurnosti svih korisnika iPhone-a, ali i zato što kompanija Corellium nije stvarala konkurentski proizvod za potrošače. Umesto toga, to je bilo istraživačko sredstvo za srazmerno mali broj kupaca.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

U tužbi je Apple tvrdio da Corellium-ovi proizvodi mogu da budu opasni ukoliko dođu u pogrešne ruke, jer bi pronađene sigurnosne mane mogle da se koriste za hakovanje iPhone-a. Apple je takođe tvrdio da je korišćenje Apple proizvoda u svom softveru, primer loše i nemoralne prakse u prodaji svog proizvoda što su iz Corellium-a odbacili kao neistinito.

Izvor: The Washington Post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,