ERP 2024

Apple je bio najprodavaniji brend telefona u četvrtom kvartalu

Zahvaljujući izuzetno dobroj prodaji, Apple je u četvrtom kvartalu 2019. godine uspeo da pretekne Samsung i postane najprodavaniji brend telefona u tom periodu. Analitičarska kuća Strategy Analytics je objavila da je za taj rezultat zaslužan iPhone 11, koji je obezbedio do sada najbolji prodajni kvartal za Apple, u kome je on zauzeo 18.9 procenata tržišta. Time je za pola procenta uspeo da pretekne najvećeg konkurenta, Samsung. U odnosu na isti period prošle godine, Apple je povećao prodaju za sedam procenata.

PCPress.rs Image

Samsung je u četvrtom kvartalu prošle godine doživeo pad profita, uz smanjenje prodaje iz godine u godinu. To nije veliki pad, ali sada već možemo da kažemo da se radi o višegodišnjem trendu. Kao glavni razlog navodi se smanjenje prodaje i profitne margine na njihovim čipovima.

Ako gledamo celu 2019. godinu, Huawei je prestigao Apple i nalazi se na drugom mestu globalno, odmah iza Samsunga. Ipak, njihova pozicija je ugrožena, delimično zbog još uvek važećih američkih sankcija protiv ove kompanije. Nakon tri kvartala sa značajnim rastom prodaje, četvrti kvartal 2019. godine ova kompanija je završila sa padom prodaje od 7.4 odsto u odnosu na isti kvartal 2018. godine.

Pročitajte i:  Vaš Android telefon ima smeće u web browseru koje možete brzo ukloniti

Ukupno gledano, prodaja telefona je u 2019. godini opala za 2.2 procenta u odnosu na 2018, a najveći pad na godišnjem nivou doživeo je LG (čak 23.3 procenta).

Izvor: Engadget

Facebook komentari: