BIZIT plus

Apple kriv zbog nepoštovanja zakona o konkurenciji EU, kazne bi mogle biti u milijardama

Evropska Komisija je izdala preliminarno gledište, kojim je proglasila Apple krivim za nepoštovanje zakona u konkurenciji unutar Evropske unije na polju rešenja za strimovanje muzike. Ovo bi moglo da rezultuje kaznama koje se mere milijardama, navode analitičari.

iphone 12

Konkurenti, kao što je Spotify, su po raznim osnovama diskriminisani od strane Apple-a, navodi Evropska Komisija. Osnovu za takve tvrdnje čini mehanizam za kupovinu samog Apple-a, kojim on efektivno naplaćuje 30% “poreza” na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Potencijalna kazna bi mogla biti veoma ozbiljna. Prema evropskim zakonskim rešenjima, Apple bi mogao biti kažnjen sa do 10% svojih godišnjih prihoda, što je u slučaju kompanije iz Kupertina astronomski iznos. Apple bi tako mogao da plati i do 22,3 milijarde evra (oko 27 milijardi dolara) kazne, premda je očekivati da će u praksi iznos kazne biti dosta manji – iako bi se i dalje mogao meriti u milijardama.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

Margrethe Vestager koja je izvršni potpredsednik Evropske Komisije je objavila ove informacije na Twitter-u, a Komisija je izdala i odvojeno saopštenje sa detaljima i navodima gde i kako Apple krši konkurentska pravila. Prema njihovim navodima, “Apple porez” rezultuje pritiskom na konkurenciju i višim cenama muzičkih pretplata za krajnje korisnike.

Apple pravila ometaju konkurenciju na tržištu muzičkih servisa za strimovanje podižući troškove konkurentskih rešenja. Ovo dovodi do viših cena za krajnje korisnike kada je reč o pretplatama na iOS uređajima koje se plaćaju unutar samih aplikacija. Pored toga, Apple postaje učesnik u svim transakcijama i naplatama, a ima i uvid u komunikacije koje se odvijaju između korisnika i onih koji su Apple-u konkurencija – izjava EU komisije

Pre dve godine, Spotify je podneo žalbu na Apple poslovnu praksu iz istog razloga koji je naveden u rešenju Evropske Komisije. Drugi veliki tržišni igrači koji su se bunili protiv američkog giganta su Netflix i Epic Games, a ovi navodi Evropske Komisije bi mogli imati značajnog uticaja na rešenja u tim slučajevima. Mnogi razvojni timovi se bune zbog Apple-ovog udela od 30%, ali i načina na koji se ta naplata vrši, odnosno uvidom koji Apple ostvaruje u komunikacije korisnika svoje konkurencije.

Pročitajte i:  Kako koristiti Stolen Device Protection

apple

Apple i dalje insistira na gledištu da se novac generisan ovim putem koristi za održavanje njegove prodavnice aplikacija (App Store), te za unapređivanje privatnosti i bezbednosti. Uprkos tome, Apple je načinio određenje korake da se odmakne od dugogodišnje poslovne prakse i nedavno je objavio da spušta svoj udeo u ceni aplikacija i kupovina koje se ostvaruju unutar njih na 15% za razvojne timove koji prihoduju manje od milion dolara godišnje.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: