Apple kršio zakon kada je ograničavao radna pravila svojih zaposlenih

Nacionalni odbor za radne odnose utvrdio je da Apple-ova pravila o curenju podataka krše prava radnika. Apple-ove akcije i izjave rukovodilaca imaju tendenciju da ometaju, obuzdavaju ili primoravaju zaposlene da ostvaruju svoja prava.

Logo Apple-a i ljudi u pozadini

Apple će preispitati svoje interno poslovanje

Odluka proizilazi iz pritužbi bivših zaposlenih Cher Scarlett i Ashley Gjøvik. Scarlett je navela da pravila rada kompanije Apple zabranjuju zaposlenima da razgovaraju o platama, radnim satima ili drugim odredbama ili uslovima zapošljavanja, što je kršenje zakona o radu. Gjøvik se u međuvremenu požalila da je e-mail koji je poslao izvršni direktor Tim Cook u kojem se obećava da će kazniti osobe koje krše savezne zakone.

NLRB će podneti žalbu protiv Apple-a ukoliko se kompanija ne nagodi. Gjøvik je Apple otpustio 2021. godine zbog curenja poverljivih informacija i rekla je da veruje da je otpuštena iz odmazde nakon što je podnela izveštaj EPA o toksičnim isparenjima u njenoj kancelariji. Ona se požalila NLRB-u da je nezakonito otpuštena, ali odbor tek treba da donese odluku o tome.

Pročitajte i:  Kako preuzeti YouTube videozapise na iPhone: Vodič korak po korak

NLRB je nedavno otkrio da je Apple prekršio savezni zakon sastancima protiv sindikata u Atlanti. Ranije ovog meseca, Apple je pristao da preispita svoju radnu praksu, rekavši da će proceniti svoje napore da se pridržava svoje politike ljudskih prava jer se ona odnosi na slobodu udruživanja radnika i prava na kolektivno pregovaranje u SAD-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: