Profit kompanije Samsung pao u 2022. godini

Samsung je otkrio nagli pad profita za 2022., uglavnom zbog slabe potražnje za njegovim čipovima i pametnim telefonima. Korejski tehnološki gigant objavio je godišnji prihod od 245,4 milijarde dolara, što je novi rekord za kompaniju, u njenom najnovijem izveštaju o zaradi. Ali takođe je prijavio operativni profit od 35 milijardi američkih dolara za celu 2022. godinu, što je pad od 6,9 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Samsung objavio pad profita

Očekuje se pad potražnje smart telefona i tokom 2023. godine

Poslovno okruženje se značajno pogoršalo u četvrtom kvartalu zbog slabe tražnje usred globalnog ekonomskog usporavanja. Sveukupno je postojala slaba potražnja za čipovima, pošto se kupci prilagođavaju i smanjuju zalihe suočenih sa ekonomskim neizvesnostima. Cene njegovih čipova su takođe pale, uglavnom zbog viška neprodatih zaliha, što je doprinelo padu poslovne zarade za ovu godinu.

U četvrtom kvartalu 2022. godine, Samsung-ov posao sa poluprovodnicima je zaradio 16,3 milijarde američkih dolara konsolidovanog prihoda, ali samo 219 miliona dolara operativne dobiti. Poređenja radi, ostvarila je konsolidovani prihod od 21,6 milijardi američkih dolara po stopama konverzije početkom 2022., i operativni profit od 7,35 milijardi dolara za četvrti kvartal 2021.

Pročitajte i:  Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom - vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Slično tome, potražnja za pametnim telefonima je ostala slaba u četvrtom kvartalu 2022. Prodaja Samsung-ovih pristupačnijih telefona je opala, i dok je prodaja vodećeg modela bila u skladu sa očekivanjima tržišta, ona je i dalje niža nego u prethodnim kvartalima. Kompanija očekuje da će potražnja za pametnim telefonima na masovnom tržištu još više oslabiti 2023. godine. Ali pošto takođe očekuje da će potražnja za vrhunskim uređajima ostati solidna, obećava da će ojačati konkurentnost svojih vrhunskih vodećih proizvoda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: