BIZIT plus

Apple Lisa izvorni kod kao igračka za programere

Iako se Apple-u danas često zamera da neke opcije u svoje proizvode uvodi suviše kasno, kompanija je poznata i po mnogim stvarima koje je uradila prva. Jedna od njih je i računar sa operativnim sistemom koji je imao grafički interfejs, poznatiji kao Apple Lisa.

PCPress.rs Image

Računar je predstavljen pre 35 godina, sada već daleke 1983. godine, a Muzej istorije kompjutera danas planira da objavi operativni sistem koji je korišćen na Lisa računaru, a kao deo besplatne open source platforme. To znači da će oni koji su zainteresovani moći da isprobaju platformu, te se poigraju sa izvornim kodom. Ostaje da se vidi kakvu će korist doneti ovaj projekat, ali u svakom slučaju može da posluži kao korisna lekcija iz istorije tehnologije, ili kao igračka za developere i programere.

Apple Lisa računar je svoj vek završio kao neuspešan projekat, a koštao je ozbiljnih 10.000 dolara, što bi danas, ako se uzme u obzir inflacija, bilo oko 24.000 dolara. U to vreme je imao ozbiljnu konkurenciju, a u obliku računara koji su mogli da se nabave po povoljnijoj ceni, a koje je nudio IBM, tako da je Apple uspeo da proda tek 10.000 Lisa modela tokom perioda od tri godine.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,