BIZIT plus

Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Nova industrijska specifikacija koju su osmislili Apple i Google za rešavanje bezbednosnih rizika Bluetooth uređaja za praćenje je sada aktivna. Apple je ove nedelje najavio da je implementirao upozorenja za nepoznate Bluetooth trackere trećih strana u iOS 17.5, nakon što je Google počeo da ga uvodi na Android uređaje koji rade na 6.0 i novijim verzijama prošlog decembra. 

PCPress.rs Image

Standard Detecting Unvanted Location Trackers (DULT) je inicijativa na više platformi dizajnirana da spreči zloupotrebu Bluetooth uređaja za praćenje kao što je Apple AirTags za praćenje ljudi bez njihovog znanja. Specifikacija omogućava iOS i Android uređajima da otkriju i obaveste vas kada tragač koji je u skladu sa standardom putuje sa vama, a njegov vlasnik ne. 

Apple je u saopštenju za štampu rekao da ćete na svom iPhone-u dobiti upozorenje „stavka pronađena u pokretu“ ako se nepoznati Bluetooth uređaj za praćenje kreće sa vama „tokom vremena, bez obzira na platformu sa kojom je uređaj uparen“. Moći ćete da vidite identifikator tragača, da puštate zvuk da biste mogli da ga pronađete, pa čak i da saznate kako da ga onemogućite. 

Pročitajte i:  Kompanija Google protestuje u Kaliforniji

Iako je Apple lansirao AirTags bez mogućnosti da upozori Android korisnike ako ih neko prati, to je popravio sa Android aplikacijom nekoliko meseci kasnije. Pošto je Google implementirao DULT u decembru, funkcija je sada ugrađena u Android. Ali sa Google-ovom poboljšanom mrežom Find My Device koja je sada aktivna i dostupna korisnicima Android-a, potencijal uređaja trećih strana da nesvesno prate ljude mogao bi eksponencijalno da raste.  

Da bi sprečio ove vrste validnih zabrinutosti za privatnost, Google je rekao da će sačekati da Apple implementira DULT u svoj ekosistem pre nego što doda podršku za Bluetooth oznake za praćenje mreži Find My Device. Sada kada je Apple dodao standard iOS-u, verovatno će mnogi od ovih novih Bluetooth trackera uskoro biti lansirani. 

Chipolo i Pebblebee su već najavili oznake, a uskoro se očekuju i uređaji Motorola, Jio i Eufy. Sve ove kompanije su rekle da će podržati standard, a Samsung i Tile su se ranije obavezali da ga podržavaju. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *