BIZIT plus

Apple Mac korisnici opet na meti hakera

Sophos-Apple1 Apple Mac korisnicu su opet na meti programera zlonamernog koda. Naime, na legalnom web sajtu gde možete naći HDTV softver, pojavila se nova verzija OSX/RSPlug trojanca (RSPlug-F Mac OS X trojanac).

Praktično možete pogledati video snimak hvatanja zlonamernog koda sa jednog legitimnog web sajta.

"Danas ima zaista mnogo manje malvera napisanog za Apple Mac u poređenju sa postojanjem malvera za Windows, što opet ne znači da Apple Mac korisnici treba da budu opušteni po pitanju obezbeđenja zaštite," izjavio je Graham Klulej, viši tehnološki konsultant za Sophos. "Mac korisnici nisu ništa drugačiji od Windows korisnika kada je reč o gedžetima, interesovanjima i slično. I oni će takođe poželeti da instaliraju i pokrenu ovaj program na svom računaru u ubeđenju da će im taj program pomoći u postizanju gledanja TV-a u visokoj definiciji."

Prema detaljnijim istraživanjima, britanska kompanija Sophos je napomenula da je kriminalna grupa koja je odgovorna za ovaj malverski napad, usmerena ne samo na Mac OS X nego i na Windows takođe.

"Ako posetite ovaj web sajt kao korisnik računara koji radi na Windows-u, biće vam serviran maliciozni Windows izvršni virus iz Zlob familije malvera. Ciljajući na obe platforme na ovom zaraženom web sajtu, hakeri višestruko ostvaruju svoj cilj," nastavio je Klulej. "Kada se ovaj zlonameran kod nađe na vašem računaru, hakeru su odvezane ruke da radi šta god poželi. Mac korisnici treba da prihvate realnost da su i njihovi podaci ugroženi ukoliko ne posvete dužnu pažnju zaštiti svog računara."

Eksperti iz Sophos tima su detektovali pretnju kao RSPlug-F trojanca koji menja DNS podešavanja na Apple Mac računarima. Na taj način hakeri mogu da korisnika računara preusmere na lažne ili bogus web sajtove koji će dalje ugroziti posetioca sa krađom njegovih ličnih informacija, koji će im prikazivati generisane reklame ili na kojem će im se dalje instalirati novi zlonamerni kod.

Izvor: Smart

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Snezana Smart

Smart doo je novosadska firma koja se bavi pružanjem kompletnih IT usluga, od IT rešenja do IT edukacije.