Apple: Maliciozne aplikacije i App Store

Developeri su još jednom istakli da Apple ima problem sa malicioznim aplikacijama u svojoj online prodavnici, a u pitanju su one koje korisnicima naplaćuju visoke sume, a za uzvrat ne nude skoro ništa.

PCPress.rs Image

Kompanija se još ranije našla na udaru, a iz istog razloga – nije uspevala da se izbori sa malicioznim aplikacijama. Problem se produbio nakon što se utvrdilo da Apple ne blokira ovakve aplikacije, već neke i promoviše. Naime, u australijskom App Storeu se pojavila promotivna priča “Slime relaxations“, koja reklamira kategoriju aplikacija za opuštanje. Developeri su reagovali na priču, te istakli da se promovišu aplikacije koje koštaju puno, a ne nude mnogo.

Kao primer je navedena aplikacija po imenu “Jelly: Slime Simulator, ASMR“, koja one korisnike koji ne plate zatrpava reklamama, te ih na taj način sprečava da dođu do sadržaja zbog kojih su je preuzeli. Naknada je neobično visoka – 13 dolara nedeljno, što je suma koja se traži da bi se uklonili marketinški sadržaji. Nakon prvih reakcija cena je smanjena na 7,99 dolara nedeljno.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

U App Store pravilima korišćenja stoji da će svaka aplikacija koja pokušava da korisnike prevari kako bi platili visoke naknade biti uklonjena. Nije jasno po kojim se kriterijumima aplikacije kvalifikuju kao prevarantske, a problem nije od juče – još se u februaru upozoravalo na lažnu Apple Watch aplikaciju, koja se reklamirala lažnim pozitivnim kritikama.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,