BIZIT plus

Apple najavio nove detalje o razvoju funkcije praćenje glukoze na Apple Watch-u

Apple napreduje sa razvojem funkcije merenja glukoze u krvi pomoću Apple Watch-a. Prema izveštajima Bloomberg-a, funkcija je trenutno u „fazi dokazivanja koncepta“. Inženjeri razvijaju prototip uređaja veličine iPhone-a, koji se može pričvrstiti za biceps. To bi bilo značajno smanjenje u odnosu na početnu verziju sistema.

PCPress.rs Image

Sve je počelo 2010. godine

Novi sistem ne samo da bi pomogao ljudima sa dijabetesom da prate svoje stanje, već bi idealno upozorio ljude koji su predijabetičari. Zatim, ljudi bi mogli da naprave promene i spreče nastanak dijabetesa tipa 2.

Projekat je bio u razvoju duže vreme. Sve je počelo 2010. godine, kada je bolesni Stiv Džobs naterao svoju kompaniju da kupi startup za praćenje glukoze u krvi – RareLight. Projekat je držan u velikoj tajnosti: funkcionisao je kao startup za sebe pod nazivom Avolonte Health LLC koji za spoljne posmatrače nikad nije bio povezan sa Apple-om.

Izvršni direktor Tim Cook, operativni direktor Jeff Williams i šef odeljenja za hardver Eugene Kim učestvuju u projektu. Ceo projekat već uveliko košta stotine miliona dolara.

Pročitajte i:  Apple pobija svaku tvrdnju iz tužbe DOJ-a

Brojni startup-ovi i neke najveće svetske kompanije pokušali su i nisu uspeli da razviju neinvazivni sistem za monitoring. Google je 2014. godine najavio pravljenje pametnih kontaktnih sočiva koja bi mogla da mere glukozu u krvi kroz suze. Ipak, 2018. godine je odložio složeni projekat.

Apple Watch se vrlo često koristi kao zdravstveni uređaj i može uočiti znake atrijalne fibrilacije, niskog nivoa kiseonika u krvi a od skoro (serije 8) i cikluse ovulacije. Olakšano i praktično praćenje glukoze moglo bi da ga učini nezamenljivim alatom za ljude sa dijabetesom. Više ne bi bilo potrebe za namenskim uređajem i ubadanjem igle u telo. Bezbolan pristup mogao bi pružiti Apple Watch-u prednost u odnosu na konkurentske pametne satove.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: