BIZIT plus

Windows 12 zasnivaće se na AI funkcionalnostima

Microsoft već odavno radi na razvoju nove verzije Windows operativnog sistema. Zajedno sa Intel-om i (verovatno) AMD-om kompanija iz Redmonda se trudi da osigura da novi OS (Windows 12) maksimalno iskoristi AI mogućnosti. Za sada nema zvaničnih informacija o tome, ali su nezvanično procurele neke informacije o budućoj Intel Meteor Lake platformi, koja ukazuje kakav bi novi Windows mogao da bude.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će se Meteor Lake platforma pojaviti na tržištu krajem ove ili početkom sledeće godine, a po svemu sudeći, doneće nekoliko noviteta u x86 svet. Među njima su novi proizvodni proces (Intel 4), novi dizajn, kao i 20 PCIe Gen5 linija. Intel-ova 14. generacija Core procesora obezbediće i neku vrstu hardverske akceleracije za AI algoritme.

Među informacijama koje su objavljene, pominje se Windows 12 kao jedan od podržanih operativnih sistema na Meteor Lake platformi. Takođe, Microsoft je počeo da ubrzano ubacuje AI podršku u svoje proizvode, pa je očekivano da i novi Windows dobije neku takvu mogućnost. Uostalom, u poslednjem Windows 11 update-u, već su implementirane neke od AI mogućnosti. Ipak, AI bi u novom OS-u bio mnogo prirodnije i svrsishodnije implementiran unutar Windows-a, a to bi trebalo da se odrazi i na korisničko iskustvo. Uostalom, Panos Panay, Microsoft CPO (Chief Product Officer) je jednom prilikom objavio da će AI u potpunosti promeniti način na koji korisnici upotrebljavaju Windows računare.

Pročitajte i:  ChatGPT može naglas da vam pročita odgovore

Po svemu sudeći, to će biti veoma važno, jer Windows 11 i dalje nije ne uspeva da pridobije poverenje korisnika. Prema Statcounter-u, koji prikuplja podatke sa više od 1.5 miliona sajtova (o OS-u i browser-u s kojima im je pristupljeno), Windows 10 je i dalje daleko ispred Windows-a 11. Prema podacima iz februara 2023. godine, udeo Windows-a 10 je za samo mesec dana značajno porastao, sa 68.86 na 73.31 procenat. Istovremeno, tržišni udeo Windows-a 11 porastao je samo za jedan procenat, sa 18.12 na 19.13 procenata. Jedan od razloga za to je i što je u januaru istekla podrška za Windows 7 i Windows 8.1, pa su administratori bili prinuđeni da instaliraju novi operativni sistem na računare. A pošto je sa njih moguće uraditi direktni upgrade na Windows 10, kao i da postoji činjenica da mnogi računari nemaju potrebne specifikacije za pokretanje Windows-a 11, jasno je ko je ovde „pobednik“ a ko „gubitnik“.

Pored toga, postoji nepisano pravilo da je svaki drugi Windows OS dobar (odnosno loš), tako da bi budući Windows 12 vrlo lako mogao da bude pravi naslednik „desetke“, bar kada se radi o popularnosti. Naravno, sva ova predviđanja su bazirana na pretpostavkama i prethodnim iskustvima, što znači da u praksi možda to i neće biti tako. Uostalom, saznaćemo vrlo brzo nakon što Windows 12 bude dostupan na tržištu.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Izvor: TechSpot

Facebook komentari: