Apple najavio web-sajt za policijske zahteve

Kompanija Apple najavila je globalni web portal za obradu i praćenje zahteva koji stižu od organa reda, a u kojima se traže podaci o korisnicima koji su ključni za neku kriminalističku istragu ili neki drugi proces.

PCPress.rs Image

Sistem će se bitno razlikovati od trenutnog, u okviru kojeg inspektori, te tužioci, svoje zahteve šalju na poseban Apple mejl nalog. Portal bi tako trebalo da predstavlja korisnu promenu, koja će dovesti do toga da se zahtevi centralizuju, a kako bi se lakše pratili procesi, i kako bi se znalo koji su slučajevi rešeni, a koji još uvek čekaju podatke. Pored web-sajta, Apple planira i formiranje tima stručnjaka koji bi obučavao policijske službenike širom sveta, u želji da pomogne manjim policijskim stanicama, te agencijama koje nemaju resurse kao velike vladine agencije.

PCPress.rs Image

Kompanija ima jasna pravila korišćenja kada su podaci o korisnicima u pitanju, te u njima stoje koji podaci nisu dostupni organima reda, a dva puta godišnje se objavljuju izveštaji koji su dostupni javnosti, a u kojima stoji koje su vladine agencije, te druga zakonodavna tela, zahtevale podatke o korisnicima u prethodnom periodu.

Pročitajte i:  DOJ udara Apple najjače do sada

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,