ERP 2024

Apple napušta projekat direktnog slanja poruka između iPhone-a

Apple se ne boji da potroši mnogo vremena, novca i inženjerskih resursa, da bi u nekom trenutku, čak i kada je proizvod u potpunosti spreman, odustao od njega. Navodni razlozi su što se na kraju pokaže da takvi proizvodi ipak ne uspevaju da dostignu kompanijske visoke standarde kvaliteta, ali i upotrebljivosti.

PCPress.rs Image

Uostalom, u poslednjih nekoliko meseci svedoci smo nekoliko takvih slučajeva, koji su potvrđeni ili o kojima se priča. Na primer, kompanija je zvanično odustala od AirPower pad-a za bežično punjenje, a kolaju priče da će slična sudbina zadesiti i dugo očekivane Augmented Reality naočare.

Najsvežiji primer je napuštanje ideje za upotrebu bežične tehnologije koja bi omogućila korisnicima iPhone-a da direktno komuniciraju, čak iako nemaju signal mobilne mreže. Ovu tehnologiju Apple je razvijao zajedno sa Intel-om, a ona je imala za cilj da omogući korisnicima da upotrebom radio talasa ostvare međusobnu tekstualnu komunikaciju, bez oslanjanja na postojeće mreže mobilne telefonije. Suštinski, to bi bila neka vrsta tekstualnog toki-voki uređaja.

Ipak, moguće je da ova funkcionalnost nije napuštena zauvek. Postoje šanse da ona jednog dana u budućnosti ponovo bude „izvučena iz fioke“. Jedan od potencijalnih razloga sadašnjeg odustajanja (odlaganja) razvoja je činjenica da je usled nesuglasica sa Qualcomm-om, Apple od Intel-a otkupio kompletan biznis proizvodnje modema i da će se fokusirati na razvoj 5G čipova – jer je to tehnologija koja je izvesno pred vratima. Kako sada sve ostaje „unutar kuće“, lako može da se u nekom trenutku donese odluka o nastavku razvoja ove tehnologije.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Izvor: BGR

Facebook komentari: