Apple nastavlja da usporava telefone

Ove nedelje je stigao iOS 12.1 i doneo sa sobom novu kontroverzu. Novo ažuriranje, osim što donosi nove emoji-je i Group FaceTime, takođe uvodi novi “performance management” na iPhone X i iPhone 8 i 8 Plus mobilne telefone.

PCPress.rs Image

To znači da Apple ipak nastavlja sa katastrofalnom CPU throttling praksom, koja je izazvala puno pažnje, ali i gneva javnosti tokom godine. Naime, reč je o namernoj odluci kompanije da novim izdanjima i ažuriranjima operativnih sistema – koja se daleko više prihvataju na Apple platformi u odnosu na Google Android – zapravo obara brzine čipova u starijim telefonima. Obrazloženje kompanije jeste da to čini “na korist potrošača”, obezbeđujući da “već stare baterije zadrže visok nivo funkcionalnosti”, te da “korisnici budu zaštićeni od neočekivanih gašenja.”

Kada se saznalo za ovu neprihvatljivu praksu, najavljeno je da sa njom neće biti nastavljeno, već da će se odnositi samo na uređaje predstavljene 2016. godine ili još ranije. Međutim, sa novim ažuriranjem, biće pogođeni i telefoni predstavljeni krajem 2017. godine, a to su iPhone X i iPhone 8 i 8 Plus. Ne bi se reklo da su to toliko stari uređaji da bi im se morala obarati brzina kako bi “baterija ostala sačuvana,” zar ne?

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Da stvar bude još gora, Apple je svojevremeno eksplicitno navodio da hardverska unapređenja u prošlogodišnjim telefonima znače da CPU throttling nije potreban na X/8 serijama. Sa čime se možemo složiti, budući da se radi o izuzetno brzim telefonima sa odličnim trajanjem baterije.

PCPress.rs Image
Da stvar bude zanimljivija, Apple nudi svojim korisnicima program jeftine zamene baterija do kraja 2018. godine, upravo kao odgovor na ogromno nezadovoljstvo korisnika ovakvom neprihvatljivom praksom. Namerno usporavanje starijih uređaja ima još jedan potencijalan benefit – podstiče korisnike da prelaze na nove iPhone telefone, i verujemo da je to još jedan važan aspekat ovakve poslovne prakse, ma koliko Apple to poricao i nastavljao da tvrdi da usporava telefone prethodnih generacija “na dobrobit korisnika”.

Izvor: Trustedreviews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,