Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Bloomberg je izvestio da Apple razmatra saradnju sa Google-om za mega-deal kako bi iskoristio model veštačke inteligencije Gemini za funkcije na iPhone-ima. 

PCPress.rs Image

Ovo će staviti Google u vodeći položaj jer već ima sporazum sa Apple-om kao preferiranim pružaocem browsera na iPhone-ima za Safari browser.

Publikacija je citirala ljude upućene u stvar rekavši da Apple razmatra licenciranje Google-ove AI tehnologije kako bi uveo funkcije sa AI-om putem iOS ažuriranja kasnije ove godine. Pored toga, kompanija je takođe vodila razgovore sa OpenAI-jem da potencijalno koristi GPT modele Bloomberg.

Na Apple se vrši sve veći pritisak da sustigne konkurente u polju veštačke inteligencije poput OpenAI-a, Microsoft-a, Anthropic-a, pa čak i Google-a. U februaru, izvršni direktor Apple-a Tim Cook rekao je da će kompanija uvesti Gen-AI funkcije “kasnije ove godine”.

Oglasi za posao kompanije tokom prošle godine sugerisali su da Apple radi na više internih i eksternih alata koji se pokreću generativnim AI-em. Međutim, razgovori o korišćenju AI tehnologije trećih strana znače da Apple nije napredovao kako se očekivalo u svojim sopstvenim naporima u oblasti veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Da li Apple razvija 20“ MacBook sa preklopnim ekranom?

Vlastiti modeli kompanije Apple mogli bi pokretati neke od funkcija na uređaju u nadolazećem iOS 18 softverskom ažuriranju – koje se očekuje da bude najavljeno na Konferenciji svetskih programera (WWDC – Worldwide Developer Conference) koja se održava u junu. Međutim, kompanija istražuje partnerstvo sa spoljnim pružaocem za slučajeve upotrebe generativne AI, poput kreiranja slika i pomoći korisnicima pri pisanju.

Google je imao svoj set problema sa Gemini-jem. Prošlog meseca, kompanija je morala da pauzira svoju funkciju generisanja slika nakon što je model kreirao slike sa istorijskim netačnostima. Kasnije je izvršni direktor Google-a Sundar Pichai rekao da su odgovori Gemini-ja “potpuno neprihvatljivi”. Prošle nedelje, Google je rekao da blokira upite povezane sa izborima na Gemini-ju širom sveta. Ali TechCrunch je otkrio da korisnici mogu zaobići te restrikcije uvodeći greške u neke upite.

I pored ovih propusta, Google ima prednost u lansiranju funkcija povezanih sa pametnim telefonima. Ranije ove godine, kompanija je ušla u partnerstvo sa Samsung-om da uvede Gemini-om pokretane AI funkcije na seriji uređaja Galaxy S24. Ova pretraga je takođe lansirala ove funkcije na svojoj sopstvenoj seriji telefona Pixel.

Pročitajte i:  Ovaj startap razvija veštačku inteligenciju koja može da leti dronovima i donosi sopstvene odluke 

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *