ERP 2024

Apple navodno sprema prototipove sklopivih telefona

iPad je prvi na listi.

PCPress.rs Image

Apple je napravio dva prototipa

Obzirom na to kako se tržište pametnih telefona razvijalo poslednjih nekoliko godina, nije iznenađujuće što Apple istražuje mogućnost pravljenja preklopnih iPhone uređaja. Kompanija sigurno ima sve vrste čudnih i bizarnih uređaja u svojoj istraživačkoj laboratoriji, ali novi izveštaj je otkrio nešto o tome šta Apple radi sa preklopnim uređajima.

Prema izveštajima The Information-a, Apple je napravio dva prototipa preklopnih iPhone uređaja u obliku školjke. Ipak, rad na ovim oblicima je u ranoj fazi razvoja. Ako bi Apple krenuo sa proizvodnjom preklopnih iPhone uređaja, verovatno ne bi stigli na tržište pre 2026. godina. To je zapravo sedam godina nakon što je Galaxy Fold debitovao.

Postoje dva glavna problema koji bi mogli sprečiti Apple da prodaje preklopne iPhone uređaje. Prvo, njegovi inženjeri dosad nisu uspeli da reše tehničke probleme preklopnih pametnih telefona. Vredno pomena je da je prvi Samsung Fold poznato imao razmak između dva dela ekrana u koji bi mogli ući ostaci ili prašina. Drugo, dizajneri Apple-a navodno su se mučili da kreiraju funkcije za preklopni iPhone koje bi ga učinile dovoljno privlačnim opcijom za potrošače. To je ključno, obzirom na više cene preklopnih uređaja u poređenju sa telefonima koji imaju tradicionalniji oblik.

Pročitajte i:  Apple želi sve TSMC-ove 2nm čipove

Prvi na listi je iPad

Još jedna zabrinutost za inženjere je da su navodno želeli da svaka strana bude duplo tanja od običnog iPhone-a kako bi bila otprilike iste debljine kada se preklopi.

Apple već nekoliko godina eksperimentiše sa pravljenjem preklovnih pametnih telefona. Čini se verovatnijim da će prvi preklopni uređaj Apple-a, ako odluče da ga naprave, biti iPad. To bi za kompaniju nosilo manji rizik nego pravljenje preklopne verzije svog najvažnijeg proizvoda na prvom mestu. Apple ne bi morao da brine o debljini preklopnog iPad-a. Takođe, tablet ne bi morao da ispuni tako visoke standarde u testovima padanja. Navodno, Apple se bavi razvojem preklopnog iPad-a od najmanje 2020. godine.

Međutim, još uvek postoje neki izazovi kada je reč o preklopnom iPad-u. Inženjeri navodno rade na rešenju za preklop koji se pojavljuje u centru ekrana posle ponovljenih preklapanja. Takođe, Apple navodno pokušava da osigura da je ekran potpuno ravan kada je otvoren i da nema ispupčenja u sredini. Samsung-u je trebalo nekoliko godina i više iteracija preklopnih uređaja da razvije šarku koja eliminiše razmak između dva dela Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 uređaja.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

Izvor: Engadget

Facebook komentari: