Bluesky dobio skoro milion novih korisnika za jedan dan

Bluesky, open source X (Twitter) alternativa, dobio je veliki broj korisnika prvog dana nakon što je platforma otvorena za javnost. Na servis se za samo 24 časa prijavilo više od 850.000 korisnika, čime je ukupan broj korisnika porastao na više od četiri miliona.

PCPress.rs Image

Od kada je pušten u beta fazu testiranja, pre otprilike godinu dana, Bluesky je privukao više od tri miliona pretplatnika, koji su mogli da se priključe samo ukoliko su dobili pozivnicu. Nakon otvaranja za javnost, baza korisnika je već narasla na 4.1 milion.

Ovo može da se pripiše i radoznalosti korisnika za projekat Jack Dorsey-a, koji ga je 2019. godine započeo kao interni projekat unutar Twitter-a. Istovremeno to može da znači i da korisnici nisu u potpunosti zadovoljni Threads-om, projektom koji je predstavila Meta i koji trenutno ima oko 130 miliona mesečnih korisnika.

Bluesky je zamišljen da raste lagano, kako bi se platforma i protokoli na kojima se zasniva, razvijali bez velikog pritiska koji neminovno donosi brzi rast. Uostalom, opasnosti brzog rasta su mogle da se uoče i nakon puštanja servisa u javnost – u trenucima najveće aktivnosti korisnika uočene su neke tehnološke poteškoće. Srećom, one su bile rešavane brzo, u proseku za nekoliko časova.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Uspešnost Bluesky-a zavisi od dva faktora – hoće li se rast nastaviti istim tempom, kao i da li će uspeti da zadrži interesovanje novih korisnika. Iako ovaj servis možda liči na Threads ili X, u pitanju je fundamentalno različit tip platforme. On predstavlja deo rastućeg pokreta podrške za decentralizovane društvene medije. Njegov open source protokol funkcioniše kao „permanentno otvoren API“, tako da već postoje desetine developera koji podržavaju platformu. Takođe, ova mreža nudi i više mogućnosti podešavanja parametara, što je čini lakšom za prilagođavanje potrebama pojedinačnih korisnika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,