Apple noviteti – Mac OS X Yosemite, iOS 8

Na Appleovoj godišnjoj konferenciji – WWDC 2014, kao i svake godine predstavljeni su noviteti ove kompanije, sa fokusom na softver.

140403111414-apple-wwdc-2014-story-topNa konferenciji kojoj prisustvuje veliki broj Apple developera iz 69 zemalja širom sveta, predstavljena je 10.10 verzija Mac OS X operativnog sistema, pod nazivom Yosemite.

Vizuelno, ovu verziju OS X-a odlikuje “Aqua” dizajn, koji je dosta jednostavniji i čistiji i ide ka izgledu koji je Apple uveo iOS 7 platformom.

Integracija sa ostalim Apple uređajima, iPhoneom i iPadom, sada je još bolja, a zahvaljujući aplikaciji kakva je Messenger, sada se i SMS poruke mogu slati sa računara. Pored toga, Mac vam sada može poslužiti i da primite telefonske pozive.

Novi OS X korisnicima stiže na jesen i biće besplatan.

Pored nove desktop platforme, stiže i mobilna – iOS 8.

Jedna od novih karakteristika je opcija Quicktype. Dok kucate, sistem će vam ponuditi reči kako biste bili što efikasniji. Međutim, ne radi se o prostom prepoznavanju karaktera koje kucate, već sistem uči pa ponuđene reči zavise od prethodne komunikacije sa određenim kontaktom kao i sadržaja konkretne komunikacije.

Unapređena je i aplikacija Messenger, sa novim opcijama za grupne poruke, a iCloud servis dobio je i svoju enterprise verziju.

Novitet je i Family Sharing opcija, namenjena deljenju fotografija, podsetnika, ali i knjige i magazine koje ste kupili i nalaze se na vašem Apple uređaju.

Unapređena je i Siri. U nju je ugrađen Shazam pa će prepozati pesmu koja vas zanima i omogućiti vam da je odmah kupite.

Tu je i Health aplikacija o kojoj se nezvanično govorilo.

Kao i Mac OS X, novi iOS stiže na jesen, zajedno sa novim hardverom.

Facebook komentari: