Apple otkupljuje celokupnu proizvodnju TSMC-ovih 3nm čipova

Krajem prošle godine, TSMC je objavio da počinje proizvodnju dugo-očekivanih 3nm čipova. Nekoliko meseci kasnije, objavljeno je da je Apple prvi kupac ovih čipova, a kako stvari stoje, izgleda da će biti i jedini – bar kada je ova godina u pitanju. Naime, ova kompanija je rezervisala kompletnu proizvodnju 3nm čipova sve do kraja 2023. godine. Pominje se da je količina procesora koju je Apple rezervisao tolika, da će sledeći kupac morati da čeka još najmanje godinu dana do prve isporuke.

PCPress.rs Image

Ove čipove, Apple će koristiti u svojim iPhone telefonima i MacBook računarima. Prvi proizvodi napravljeni sa ovim čipovima trebali bi da se pojave tokom septembra (iPhone 15 serija telefona). Za sada se ne zna kada će biti predstavljen M3 čip za Mac, koji će takođe biti napravljen u 3nm procesu proizvodnje, mada se očekuje da će to biti tokom sledeće godine.

Ipak, s obzirom da proces proizvodnje ovih čipova još uvek ima veliki stepen škartova, TSMC se složio da će im naplaćivati samo ispravne čipove koji se nalaze na wafer-ima. U ovom trenutku procenat ispravnosti je negde oko 70 odsto, što je znatno više od 55 procenata (prema izveštaju od pre otprilike mesec dana).

Pročitajte i:  Apple Vision Pro se ne nosi tokom vožnje

Jasno je zašto TSMC želi da sačuva svog najvažnijeg i najvećeg klijenta. Uostalom, tokom prošle godine, Apple je obezbedio 23 procenta (oko 17 milijardi dolara, od ukupnih prihoda kompanije (72 milijarde dolara).

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,