Apple-ov automobil ipak neće biti potpuno autonoman

Apple očigledno nije odustao od svojih planova za električni automobil. EV, pod imenom Project Titan, ipak neće biti potpuno samovozeća mašina. Navodno će imati konvencionalni točak i pedale, i „sama“ će se voziti autoputevima.

Apple-ov automobil ipak neće biti potpuno autonoman

Zakon i dalje ne dozvoljava potpuno autonomna vozila u Americi

Vozilo o kome se pričalo će navodno nuditi dovoljno autonomije da možete da igrate igrice ili gledate video na autoputu, ali će od vas tražiti da preuzmete kontrolu kada je vreme za vožnju gradskim ulicama ili kroz loše vreme. Apple bi mogao prvo da debituje sa hands-free tehnologijom u Severnoj Americi.

Project Titan je godinama bio u razvoju i pretrpeo je brojne neuspehe kao i velike promene strategije. Potpuna autonomija nivoa 5, gde vozilo može samo da se vozi u bilo kojoj situaciji,  još uvek nije praktična realnost, pa čak je i Waymo-ovom robotaksiju dozvoljeno da radi samo po lepom vremenu. Tu je i pitanje zakonskih dozvola. Dok su države sve prijemčivije za samovozeće automobile, još uvek ne postoji okvir koji bi široj javnosti dozvolio da koristi potpuno autonomna vozila.

Pročitajte i:  Glasine o iPhone 17

Prelazak na poluautonomni dizajn mogao bi dovesti do žešće konkurencije. Iako se Tesla dugo smatrao glavnim Apple-ovim rivalom, tržište električnih vozila je brzo raslo poslednjih godina. Brendovi kao što su Ford, Hyundai, Volkswagen i Rivian su napravili sposobne električne vožnje. Apple bi ušao u prepuno polje i nema garancije da će se kompanija izdvojiti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,