BIZIT plus

Apple plaća 2 miliona dolara zbog prodaje iPhone-a bez punjača

Brazilska država Sao Paolo očigledno nije oduševljena Apple-ovom odlukom da iPhone 12 telefone prodaju bez punjača u kompletu. Njihova agencija koja se bavi zaštitom potrošača je kaznila ovu kompaniju sa iznosom ekvivalentnim 1.92 miliona dolara zato što smatraju da Apple-ov potez predstavlja kršenje državnog „Consumer Defense Code“-a.

apple

Apple krši prava potrošača

Agencija, čiji naziv je Procon-SP, obavestila je Apple još u decembru da takva praksa krši prava potrošača u Brazilu. Kompanija je odgovorila svojom poznatom pričom da je to ekološki prihvatljivije i da oni utiču na smanjenje emisije CO2. Naveli su i da mnogi korisnici već imaju neki drugi punjač koji mogu da iskoriste za tu upotrebu. Očigledno je da odgovor nije zadovoljio agenciju, a pri izricanju kazne, izvršni direktor Procon-SP-a, Fernando Capez, naglasio je da Apple mora da poštuje brazilske zakone. Kazna takođe pokriva i navodno obmanjujuće tvrdnje o otpornosti iPhone-a na vodu. Naime, Apple odbija da popravi iPhone telefone koji su pretrpeli oštećenja ovog tipa tokom garantnog roka, uprkos tome što tvrde da oni mogu duže vreme da provedu u vodi.

Pročitajte i:  Apple novosti: iPhone dobio zaštitu od krađe

Apple ima pravo na žalbu, mada je za njihove pojmove kazna mala i sigurno neće bitno uticati na finansijske rezultate kompanije. Ipak, ovde je u pitanju drugi razlog zašto bi Apple trebao da plati kaznu. Ako ne bude želeo da se povinuje odluci, može da se desi da kompanija izgubi pravo da prodaje iPhone (i ostale uređaje koje prodaju bez punjača) na brazilskom tržištu, koje finansijski vredi mnogo više od kazne. Uostalom, Apple mora da shvati da nije jedini proizvođač koji se suočio sa takvom situacijom. Na primer, Samsung se dogovorio sa Procon-SP-om da u paketu uz Galasy S21 telefon kupcima u Brazilu daje punjač „na poklon“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: