Apple dobio poresku bitku protiv EU, izbegao kaznu od 15 milijardi dolara

Apple je pobedio u žalbi protiv odluke EU koja je naložila da kompanija plati Irskoj 15 milijardi dolara zaostalih poreza, nakon što je drugi najviši Evropski sud odbacio tvrdnje da su poreske olakšice bile ilegalna subvencija.

PCPress.rs Image

Slučaj proizlazi iz presude Evropske komisije iz 2016. godine da je Irska prekršila pravila EU o državnoj pomoći tako što je Apple-u omogućavala ilegalne poreske olakšice više od decenije. Opšti sud EU u sredu je poništio odluku jer Komisija nije pokazala „na traženi pravni standard“ da je Apple dobio nepravednu prednost.

„Opšti sud smatra da komisija nije, u alternativnom obrazloženju, dokazala da su osporena poreska rešenja rezultat slobodnog odlučivanja koje su vršile irske poreske vlasti“, rekao je sud u saopštenju za javnost.

Apple je na odluku odgovorio u izjavi:

„Ovaj slučaj nije bio vezan za to koliko poreza plaćamo, već o tome gde smo dužni da ga platimo. Ponosni smo što smo najveći poreski obveznici na svetu jer znamo važnu ulogu plaćanja poreza u društvu.“

Apple dobio podršku Irske u žalbi

Irska vlada pridružila se kompaniji u žalbi na presudu, pošto je njen režim niskog poreza privukao 250.000 multinacionalnih kompanija. „Irska je uvek jasno pokazivala da se ne pruža specijalan tretman za dve Apple kompanije. Tačan iznos… naplaćen je u skladu s normalnim irskim poreskim pravilima“, navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Međutim, opozicione stranke kritikovale su presudu. Pearse Doherty, portparol najbogatije političke partije u Irskoj Sinn Fein rekao je: “Danas je bio loš dan za irske poreske obveznike.”

Pročitajte i:  Apple iPhone - popravka sa korišćenim delovima 

Odluka je takođe veliki udarac za Margrethe Vestager, Evropsku komesarku za zaštitu konkurencije. Vestager je vodila istragu o Apple-ovom takozvanom „sweetheart deal“ i napravila je pomak u raskrinkavanju režima sa niskim porezima što je bilo glavno pitanje tokom njenog mandata.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,