Apple pred krizom?

Juče je kompanija Apple objavila finansijske rezultate za fiskalne četvrti kvartal ove godine, koji je završen 24. septembra, otprilike nedelju dana pre dolaska nove generacije iPhone uređaja i cifre ne pokazuju ništa dobro.

maxresdefault1

Po prvi put od 2001. godine godišnji Apple prihod je pao u odnosu na prethodnu godinu – sa 233,7 milijardi na 217 milijardi dolara. Iako sve ovo ne zvuči tako strašno, Apple je kompanija koja već petnaest godina ima stalni rast prihoda, a ovo je prvi pokazatelj da u kompaniji nešto ne ide kako treba. Da li je problem u iPhone 6s seriji koja nije prihvaćena najbolje, ili u najavama iPhone 7, koji, opet nije doneo revolucionarne stvari, ali ovim tempom Apple pokazuje nešto što nije pokazivao dugo vremena – loše poslovanje.

Svima je jasno da je gigant iz Kupertina upravo to – gigant, ali da ovako velike kompanije moraju da izbacuju revolucionarne proizvode kako bi bili na vrhu, a to je ono što Apple nije uspeo u fiskalnoj 2016 godini. Ovo se posebno odnosi na iPad tablete čija prodaja je gotovo stala.

Pročitajte i:  Više vlasnika iPhone-a prelazi na Android telefone, nego obrnuto

maxresdefault

U poslednjem kvartalu Apple je generisao prihod od 46,9 milijardi, sa profitom od 9 milijardi dolara, odnosno 1,67 dolara po akciji. Interesantno je i da je Apple prijavio da je 62 procenta prihoda ovog kvartala došlo od inostrane prodaje. Po procenama kompanije Apple najavljuje između 76 i 78 milijardi prihoda u prvom kvartalu 2017. (pre svega zbog iPhone 7 i 7 Plus), sa marginom između 38 i 38,5 odsto. Primera radi margina je prošle fiskalne godine bila 38 odsto, a 39,9 fiskalne 2015. godine.

Ono što svakako ide u korist kompaniji Apple je činjenica da je Samsung, najljući konkurent povukao Galaxy Note 7. S druge strane, Apple deonice su pale 2,8 odsto nekoliko sati nakon objavljivanja ovih rezultata

Facebook komentari:

BIZIT 2020

5G 2019
Tagovi: , , ,