BIZIT plus

Apple pred krizom?

Juče je kompanija Apple objavila finansijske rezultate za fiskalne četvrti kvartal ove godine, koji je završen 24. septembra, otprilike nedelju dana pre dolaska nove generacije iPhone uređaja i cifre ne pokazuju ništa dobro.

maxresdefault1

Po prvi put od 2001. godine godišnji Apple prihod je pao u odnosu na prethodnu godinu – sa 233,7 milijardi na 217 milijardi dolara. Iako sve ovo ne zvuči tako strašno, Apple je kompanija koja već petnaest godina ima stalni rast prihoda, a ovo je prvi pokazatelj da u kompaniji nešto ne ide kako treba. Da li je problem u iPhone 6s seriji koja nije prihvaćena najbolje, ili u najavama iPhone 7, koji, opet nije doneo revolucionarne stvari, ali ovim tempom Apple pokazuje nešto što nije pokazivao dugo vremena – loše poslovanje.

Svima je jasno da je gigant iz Kupertina upravo to – gigant, ali da ovako velike kompanije moraju da izbacuju revolucionarne proizvode kako bi bili na vrhu, a to je ono što Apple nije uspeo u fiskalnoj 2016 godini. Ovo se posebno odnosi na iPad tablete čija prodaja je gotovo stala.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

maxresdefault

U poslednjem kvartalu Apple je generisao prihod od 46,9 milijardi, sa profitom od 9 milijardi dolara, odnosno 1,67 dolara po akciji. Interesantno je i da je Apple prijavio da je 62 procenta prihoda ovog kvartala došlo od inostrane prodaje. Po procenama kompanije Apple najavljuje između 76 i 78 milijardi prihoda u prvom kvartalu 2017. (pre svega zbog iPhone 7 i 7 Plus), sa marginom između 38 i 38,5 odsto. Primera radi margina je prošle fiskalne godine bila 38 odsto, a 39,9 fiskalne 2015. godine.

Ono što svakako ide u korist kompaniji Apple je činjenica da je Samsung, najljući konkurent povukao Galaxy Note 7. S druge strane, Apple deonice su pale 2,8 odsto nekoliko sati nakon objavljivanja ovih rezultata

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,