Apple prijavio profit uprkos padu prodaje iPad uređaja

Čini se da Apple izdržava finansijsku oluju, iako sa nekoliko zastoja. Kompanija je prijavila rekordno visok prihod od 90,1 milijardi dolara u svom četvrtom fiskalnom kvartalu, uz neto profit od 20,7 milijardi dolara. Iako su to bila samo neznatna povećanja u odnosu na isti period prošle godine, do njih je došlo uprkos teškoj ekonomskoj klimi i skoro ravnom rastu prihoda u prethodnom kvartalu.

PCPress.rs Image

Prihod od prodaje MacBook uređaja skočio za 25%

Problemi uglavnom potiču od mešovitih performansi u Apple-ovoj liniji. Neće vas iznenaditi da čujete da je debi iPhone 14 pomogao da se poveća prihod kompanije od mobilnih uređaja (42,6 milijardi dolara u odnosu na 38,9 milijardi dolara prošlog leta), ali drugi segmenti su bili promenljivi. Dok je MacBook Air M2 pomogao da prihod Mac-a skoči 25 odsto na 11,5 milijardi dolara, prodaja iPad-a je naglo opala – pala je na nešto manje od 7,2 milijarde dolara u odnosu na skoro 8,3 milijarde dolara godinu dana ranije. I dok su usluge poput Apple Music-a i TV+ postavile novi rekord od 19,2 milijarde dolara, to je samo osrednji porast u odnosu na 18,3 milijarde dolara od pre godinu dana. Prodaja Apple Watch-a i pametnih kućnih uređaja solidno je porasla sa 8,8 milijardi dolara na 9,7 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Čini se da je baza kupaca barem jaka. Tokom Apple-ovog sastanka o zaradi, finansijski direktor Luka Maestri je primetio da je otprilike polovina kupaca Mac-a i iPad-a nova na platformi. Kompanija je takođe objavila da je za sve vreme visok broj aktivnih uređaja. Izvršni direktor Tim Kuk je dodao da je prodaja telefona bila jaka uprkos strogim ograničenjima ponude za iPhone 14 Pro i Pro Max.

Apple je predstavio nove iPad-ove u oktobru ove godine, gde je objavio ažurirane modele u septembru prošle godine, tako da bismo očekivali porast prodaje za liniju tableta. Kuk je dodao da je prošla godina bila „neobično jaka“ zahvaljujući lansiranju iPad Pro M1. Porodica iPhone 14 takođe je bila dostupna samo osam dana tokom četvrtog kvartala, tako da bi ukupna prodaja iPhone-a trebalo da se poboljša.

Apple još nije izašao iz problema. I dalje se zapošljava opreznije, a problemi sa snabdevanjem (uključujući i Apple Watch Ultra, kaže Kuk) mogu neko vreme da muče kompaniju. Takođe je nejasno kako će ljudi koristiti uređaje kao što je iPhone 14 Plus, koji se nije isporučio do ovog meseca. Ipak, Apple može biti srećan. Tržište računara je palo za 19,5 procenata tokom kvartala, prema procenama Gartnera, dok Canalis veruje da je isporuka pametnih telefona pala za 9 procenata. Ako su te brojke prilično tačne, Apple napreduje jednostavno izbegavajući oštar pad u većini kategorija.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: