Apple razmatra ukidanje ograničenja za NFC tehnologiju u Evropi

Konkurenti bi mogli da koristite “tap-and-go” plaćanja bez Apple Pay-a.

PCPress.rs Image

Komisija istražuje Apple od 2020. godine.

Apple pokušava da izbegne kaznu i dugotrajan pravni spor sa Evropskom unijom. Prema izveštajima, kompanija navodno nudi svojim konkurentima pristup svojoj tehnologiji Near-Field Communication (NFC), koja se koristi za “tap-and-go” plaćanja. Ova vest dolazi nakon optužbe Evropske komisije u maju 2022.godine i kontinuirane istrage u vezi sa potencijalno antimonopolskom praksom Apple Pay-a.

Izvršna potpredsednica kompanije Margrethe Vestager je ranije izjavila da postoje “indikacije da je Apple ograničio trećoj strani pristup ključnoj tehnologiji potrebnoj za razvoj konkurentnih mobilnih novčanika na uređajima Apple-a“.

Trenutnim predlogom Apple bi mogao da izgene visoku kaznu i reši ovaj slučaj. Ipak nije zagarantovano da će ovaj predlog biti prihvaćen. Komisija će verovatno konsultovati konkurente kompanije i korisnike u narednom mesecu. Zatim će odlučiti da li da prihvati ponudu. Više od 2.500 banaka širom Evrope koristi Apple Pay.

Apple se takođe suočava sa tužbom u Sjedinjenim Državama. Tužba je pokrenuta u julu 2022. godine od strane Affinity Credit Union-a iz Ajove. Finansijska institucija, optužuje Apple za angažovanje u anti-konkurentskom ponašanju putem ilegalnog ograničavanja korisnika iOS-a samo na Apple Pay za bilo kakva bežična plaćanja.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

U septembru 2023. godine, okružni sud je odlučio da će ovaj slučaj biti nastavljen. “Tužioci su tvrdili da Apple Pay naplaćuje proizvoljne i naduvane naknade organizacijama, i da bi konkurencija na tržištu „tap-and-pay“ mobilnih novčanika podstakla inovacije i dovela do nižih cena.” U svojoj odluci, sud je takođe objasnio da su tužioci dokazali navodni monopol od strane Apple-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,