BIZIT plus

BMW dobija dozvolu za testiranje u Šangaju 

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW dobio je ovlašćenje da testira vozila sa funkcijama za samostalnu vožnju u Šangaju, postajući drugi međunarodni proizvođač automobila posle General motorsa koji je dobio takvu dozvolu u gradu na istoku Kine.

PCPress.rs Image

 

 BMW-ova samovozeća vozila L3 dobila su dozvolu za testiranje na određenim autoputevima i brzim putevima u Šangaju, saopštio je proizvođač automobila. BMW će lansirati proizvode sa L3 funkcijama autonomne vožnje u pravo vreme kako bi zadovoljio potražnju kineskih potrošača za naprednom inteligentnom vožnjom, navodi se u saopštenju. 

 BMW-ov kineski tim za istraživanje i razvoj aktivno sprovodi lokalizovano istraživanje i razvoj funkcije autonomne vožnje L3 i potpuno je spreman za buduću adaptaciju i primenu funkcije u Kini, navodi se u saopštenju. 

 Predstojeće novo izdanje BMW serije 5 sa dugim međuosovinskim rastojanjem proizvedeno u Kini je tehnički sposobno da se nadogradi na L3 autonomnu vožnju, saopštio je BMW. BMW je ranije bio sertifikovan i odobren u Nemačkoj za funkciju autonomne vožnje L3, a isporuke BMW modela opremljenih ovom funkcijom trebalo bi da se održe u Nemačkoj u proleće 2024. godine. 

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

 Pre BMW-a, američki automobilski gigant GM objavio je u avgustu da je dobio dozvolu u Šangaju da sprovede testove na putu za samovožnju L4 u određenim oblastima. Prva faza tog testa zakazana je za godinu dana, a testna vozila Cadillac Lyric radiće u oblasti Jinqiao u Šangaju. 

 GM China tim je radio sa startupom Momenta na kreiranju rešenja za samovožnju za kinesko tržište. Nekoliko kineskih vladinih odeljenja zajedno je izdalo obaveštenje prošlog meseca kojim se dozvoljava automobilima koji podržavaju autonomnu vožnju L3 i L4 da sprovode testove na putu na pilot bazi, i po prvi put razjašnjavajući utvrđivanje odgovornosti za nesreće. 

 Ovo je ponovo pokrenulo očekivanja mnogih ljudi o Teslinom uvođenju FSD-a (Full Self-Driving) u Kinu. Lokalni medij China Fund News citirao je Teslu da je rad na uvođenju FSD-a u Kinu zaista u toku. 

Izvor: autotech.news

Facebook komentari: