Apple se bori protiv kazne od 2 milijarde dolara

Kompanija tvrdi da EU nije pružila “uverljive dokaze o šteti po potrošače” nakon istrage podstaknute od strane Spotify-a.

Apple je ograničavao konkurentske servise

Apple je formalno osporio antimonopolsku kaznu od 1,8 milijardi evra koju je izdala Evropska unija. EU je izrekla kaznu u martu. Pre toga je utvrdila da je Apple ograničavao konkurentske servise za strimovanje muzike na App Store-u. Tužba od Spotify-ja je došla 2019. godine.

U to vreme, Apple je obećao da će se žaliti na odluku. Apple je tvrdio da EU nije uspela da “pronađe bilo kakve uverljive dokaze o šteti po potrošače.” Apple će sada podneti tužbu u pokušaju da poništi presudu.

Pored kazne, EU je naložila Apple-u da prestane sa blokiranjem suparničkih platformi za strimovanje muzike od obaveštavanja korisnika da se mogu prijaviti za njihove usluge po nižoj ceni van App Store-a. Spotify je tvrdio da je morao da poveća cene pretplate kako bi pokrio troškove povezane sa načinom na koji Apple upravlja App Store-om. To je uprkos tome što Spotify ne omogućava direktno nadograđivanje na Premium kroz iOS aplikaciju. To bi značilo da mora platiti proviziju Apple-u. Sa druge strane, Apple tvrdi da mu Spotify ne plaća ništa. Navodno Spotify koristi njegove API-je, alate za beta testiranje i druge resurse.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

Spotify-eva žalba prethodila je stupanju na snagu Zakona o digitalnim tržištima. Taj zakon zabranjuje određenim gatekeepers-ima uključujući Apple i Google koji upravlja Play Store-om da zabrane programerima da obaveštavaju korisnike o jeftinijim načinima plaćanja za njihove proizvode izvan njihovih aplikativnih tržišta. EU trenutno istražuje obe kompanije zbog njihove usklađenosti sa ovim aspektom zakona.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *